PODNIJELI PREDLOG ZAKONA

Kongresmeni traže da se Amerikancima omogući da tuže Kinu zbog koronavirusa

"Ućutkivanjem ljekara i novinara koji su pokušali da upozore na koronavirus, kineska Komunistička partija je omogućila da virus brzo proširi svijetom," rekao je Koton
4821 pregleda 4 komentar(a)
Tom Koton, Foto: AP
Tom Koton, Foto: AP

Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton i član Predstavničkog doma iz Teksasa, Den Krenšo, takođe republikanac, podnijeli su predlog zakona koji bi Amerikancima omogućio da pred federalnim sudom tuže Kinu zbog koronavirusa.

Kako su prenijeli američki mediji, tužbom bi bila traženo da se "nadoknadi šteta za smrt, povredu i ekonomsku štetu izazvanu" koronavirusom.

Prema zakonodavcima, tim predlogom bi bio izmijenjen Zakon o stranim suverenim imunitetima kako bi se napravio izuzetak za "štetu koju je pričinilo opasno upravljanje Kine epidemijom kovida-19".

Koton i Krenšo tvrde da predloženi nacrt zakona "pojašnjava" da je Kina zataškavala virus i omogućila da se širi brže ili dalje.

"Ućutkivanjem ljekara i novinara koji su pokušali da upozore na koronavirus, kineska Komunistička partija je omogućila da virus brzo proširi svijetom," rekao je Koton.

"Njihova odluka da prikriju virus izazvala je hiljade nepotrebnih žrtava i neizmjernu ekonomsku štetu. Jedino što je primjereno je da natjeramo kinesku vladu da snosi odgovornost za štetu koju je nanijela."

Kotonov predlog kaže i da bi se od privatnih tužbi moglo odustati u slučaju da SAD i Kina postignu dogovor o poravnjanju.

"Komunistički režim je protjerivao novinare, ućutkivao zviždače i zadržavao informacije od vitalnog značaja koje su usporile globalni odgovor na pandemiju. Prosto rečeno: njihove akcije su Amerikance koštale života. Predlog zakona će pomoći da se osigura da akcije Kine ne prođu bez posljedica," rekao je senator Krenšo.

Den Vitfild, Kotonov rival na izborima u novembru ove godine, saopštio je da je američka vlada ta koja snosi najveću odgovornost.

"Naša vlada je mjesecima umanjivala prijetnju od kovida-19, govoreći da je u pitanju 'prevara demokrata'", naveo je Vitfild u saopštenju.

"To je dovelo do brze i masovne zaraze i smrti hiljada Amerikanaca", dodao je.

"Dok senator Koton troši dragocjeno vrijeme radeći na zakonu koji samo osnažuje njegov rasizam prema kineskom narodu, građani Arkanzasa pate ovdje kod kuće."

"Samo zdrav razum"

Koton je jedan od Trampovih podržavalaca koji su iznijeli teoriju zavjere da je kineska vlada napravila kovid-19 u laboratoriji za biološko oružje.

"Otkad sam prvi put čuo za koronavirus iz Vuhana sredinom januara, vodio sam se zdravim razumom.

"Ne kineskim komunističkim lažima. Ne takozvanim ekspertima za javno zdravlje. Samo zdravim razumom. Mnogi izabrani lideri se takođe vode zdravim razumom. Ostali ne," napisao je Koton na Tviteru.

Kineski ambasador u SAD je osudio Kotonove komentare na Foks njuzu i rekao da je "apsolutno ludo" to što senator iznosi teoriju zavjere.

Koton, spoljnopolitički tvrdolinijaš, brzo se povukao po tom pitanju i rekao da je ta teorija jedna od "najmanje četiri hipoteze o porijeklu virusa".

Međutim, i on i drugi vodeći Trampovi saveznici i dalje govore o kovidu-19 kao o kineskom virusu, negirajući da u tome ima rasizma ili diskriminacije.

Preporučujemo za Vas