Kolo moćnih i neodgovornih

Donald Tramp je još prije desetak dana najavio da će SAD prekinuti donacije koje čine 15 posto budžeta SZO-a. Optužio je SZO i generalnog direktora Tedrosa Gebrejesusa da su svjesno obmanjivali svjetsku javnost minimizirajući opasnost od novog virusa
4237 pregleda 5 komentar(a)
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP

U srijedu je odjeknula vijest, koju su mnogi očekivali (a neki i priželjkivali). Vlada Sjedinjenih Država obustaviće finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa sjedištem u Ženevi zbog njene kolaboracije sa kineskim vlastima u zataškavanju epidemije koronavirusa više od dva mjeseca.

Rezultat takvog ponašanja je, tvrde u vrhu SAD-a, globalna pandemija sa preko dva miliona inficiranih, gotovo 130 hiljada umrlih i sa nesagledivim ekonomskim posljedicama.

Donald Tramp je još prije desetak dana najavio da će SAD prekinuti donacije (između 400 i 500 miliona dolara godišnje) koje čine 15 posto budžeta SZO-a zbog "neodgovornog upravljanja" pandemijom i kino-centričnosti te organizacije. Optužio je i SZO i njenog generalnog direktora Tedrosa Gebrejesusa da su svjesno i uporno obmanjivali svjetsku javnost minimizirajući opasnost od novog virusa.

I Tramp je meta žestokih kritika kod kuće zbog njegovog načina borbe protiv pandemije, pogotovo nakon što je Amerika preuzela neslavno prvo mjesto po broju inficiranih i umrlih. Trampova administracija je u par krucijalnih sedmica odbila dati licencu univerzitetima i istraživačkim centrima da izrade vlastite testove za Covid-19 čime je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

On je još u februaru hvalio kineskog predsjednika Si Đinpinga kako se "izvanredno nosi sa epidemijom i njenim obuzdavanjem". Direktor SZO-a Tedros Gebrejesus, čiju odgovornost sada Tramp traži (ali i mnoge demokrate, liberalni mediji i stručnjaci), 24. marta javno je pohvalio Trampa za "odlično urađen posao" u borbi protiv koronavirusa.

Nakon što je đavo odnio šalu u Americi sa širenjem zaraze i zatvaranjem velikog dijela ekonomije, a time i gubitkom miliona radnih mjesta, prestalo se i sa "ja tebi vojvodo, a ti meni serdare".

Nisu samo Amerikanci gnjevni na Svjetsku zdravstvenu organizaciju. U utorak 14. marta se oglasio i zgroženi australijski premijer Skot Morison nekoliko sati nakon što je SZO dala zeleno svjetlo da se ponovo otvori životinjska pijaca u Vuhanu (tzv. wet market) odakle je i krenula zaraza. Na pijaci se prodaje i sprema sve što diše i gmiže, uključujući i pećinske slijepe miševe za koje se sumnja da su prenijeli virus na čovjeka. Premijer Australije je izjavio da "ima simpatije za one koji napadaju SZO".

Istorija saučesništva SZO-a u zataškavanju izbijanja epidemije je dobro poznata i potkrijepljena saopštenjima SZO-a – poznati tweet od 14. januara ove godine da "preliminarna istraživanja kineskih vlasti nisu našla jasan dokaz prelaska sa čovjeka na čovjeka novog koronavirusa…" kao i pohvale Gebrejesusa kineskim vlastima na "novim visokim standardima u kontroli epidemije" i "otvorenosti za razmjenu informacija".

Gebrejesus je od Sjedinjenih Država tražio da se ne zatvaraju granice prema Kini tvrdeći kako je sve pod kontrolom, ignorišući ranije kinesko zataškavanje virusa SARS. Kineske vlasti su već krajem decembra 2019. imale jasnu sliku šta se događa a na upozorenja lokalnih ljekara i stručnjaka je odgovoreno hapšenjima, nestancima medicinskih radnika i uništavanjima uzoraka virusa o čemu je Monitor već pisao.

Iz SZO je javno istupila Dr Marija Van Kerkhov, ne obazirući se na upute njenog direktora da šuti, objavivši da su već 31. decembra 2019. imali saznanja da novi virus izgledno prelazi sa čovjeka na čovjeka.

Tajvan je istog 31. decembra, naslutivši da se nešto zlokobno dešava, uveo provjeru svih putnika koji su dolazili na ostrvo iz Vuhana, odmah izdvojio sumnjive i uveo rigorozne mjere za kontrolu epidemije, u čemu je uspio. SZO je potpuno ignorisala upozorenja tajvanske vlade, i odbila podijeliti sa drugima pozitivna iskustva Tajvana u borbi protiv virusa. Razlog je bio čisto političke prirode. Kina Tajvan smatra svojom teritorijom, a direktor SZO-a se nije htio zamjerati svojim komunističkim tutorima, i po cijenu razbuktavanja epidemije.

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora

Bonus video: