Ceremonija u jerusalimskoj crkvi Sveti oganj održana bez vjernika

Ceremoniji Svetog ognja obično prisustvuju desetine hiljada ljudi
648 pregleda 0 komentar(a)
Ispred crkve Svetog Ognja, Foto: Beta/AP/Ariel Schalit
Ispred crkve Svetog Ognja, Foto: Beta/AP/Ariel Schalit
Ažurirano: 18.04.2020. 15:10h

Ceremonija Svetog ognja, simbol uskrsnuća Isusa, održana je danas u praznoj Crkvi Svetog groba u Starom gradu u Jerusalimu u prisustvu samo nekolicine grčkih, jermenskih, asirijskih i koptskih pravoslavnih svještenika.

Zbog zabrane masovnih okupljanja i putovanja usljed pandemije koronavirusa vjernici i hodočasnici iz cijelog svijeta nisu mogli da prisustvuju tom događaju pred sutrašnji Uskrs po julijanskom kalendaru.

Crkva Svetog groba, podignuta na mjestu gdje je po hrišćanskoj tradiciji Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo, kao i sva sveta mjesta u Jerusalimu zatvorena su za javnost već duže vreme u nastojanju da se zaustavi širenje jako zarazne bolesti.

Jerusalimski patrijarh Teofil Treći ušao je u Isusovu grobnicu poslije podneva i molio se u očekivanju pojave Svetog ognja, prenijela je palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Izašao je nešto kasnije sa zapaljenim svijećama dok je mala grupa ljudi i svještenika sa maskama, kako bi se zaštitili od novog virusa, čekali ispred crkve pod budnim okom izraelskih policajaca, koji su vodili računa o fizičkom rastojanju, da zapali svijeće Svetim ognjem i odnese ih svojim vjernicima u Svetoj zemlji i širom svijeta.

Vatra će takođe biti odnijeta u kuće hrišćana u palestinskim gradovima i selima jer oni ove godine ne mogu da dođu do svojih bogomolja zbog zabrane kretanja.

Ceremoniji Svetog ognja obično prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Oni se mole i pale svežanj od 33 svijeće plamenom koji se pojavio u edikuli crkve.

Plamen se potom nosi pravoslavcima u Rusiji, Grčkoj, Ukrajini, Srbiji, Bugarskoj Gruziji i Rumuniji i drugim zemljama.

Vlasti Izraela planirale su da se Sveti oganj prenese i ove godine u inostranstvo.

Zbog obaveznog karantina za sve koji dolaze u Izrael, strani velikodostojnici će plamen prihvatiti na aerodromu u avionu, koji će odmah nakon toga da ih vrati kući.

Bonus video: