Nova studija u SAD: Broj zaraženih mogao bi biti 50 do 85 puta veći od zvaničnog

Naučnici procjenjuju da je stvarna stopa mortaliteta od kovida-19 manja od 0,2 odsto
4178 pregleda 3 komentar(a)
Njujork, SAD, Foto: AP
Njujork, SAD, Foto: AP

Od početka pandemije koronavirusa naučnici pokušavaju pronaći odgovor na pitanje - koliko je zapravo bolest rasprostranjena i koliko je ljudi na svijetu zaraženo.

Rezultati nove studije sprovedene na antitijelima na koronavirus u Sjevernoj Kaliforniji upućuju na to da je kovid-19 puno rasprostranjeniji nego što se prije mislilo, navodi se u izvještaju koji je objavljen juče.

Preliminarna studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Stenford, procjenjuje da je između 2,5 i 4,2 odsto stanovnika okruga Santa Klara početkom aprila u svojoj krvi imalo antitijela na koronavirus. Antitijela su pokazatelj da je čovjekov imuni sistem reagovao na infekciju.

Iako je okrug prijavio otprilike hiljadu slučajeva početkom aprila, istraživači sa Stenforda procjenjuju da je stvarni broj između 48.000 i 81.000, odnosno 50 do 85 puta veći, piše Indeks.

Okrug Santa Klara bilo je rano žarište pandemije kovida-19 u Kaliforniji.

Uzimanjem uzorka krvi 3.300 stanovnika okruga i testiranjem na antitijela na koronavirus istraživači su se nadali da će uspjeti procijeniti prevalenciju virusa u populaciji.

Serološki testovi

Krvni testovi na antitijela, takođe poznati kao serološki testovi, razlikuju se od dijagnostičkih testova koji se koriste za potvrđivanje aktivne infekcije.

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Los Anđelesa pokrenuli su sličnu studiju nedjelju dana nakon što je Santa Klara započela s testiranjem. Zvaničnici kažu da će svoje prve rezultate objaviti u ponedjeljak.

Napominje se i kako je prerano nuditi recepte za ublažavanje mjera na temelju ranih rezultata studije, navodeći da će dalja istraživanja pružiti više informacija o stopi smrtnosti i brzini širenja bolesti.

Naučnici procjenjuju da je stvarna stopa mortaliteta od kovida-19 manja od 0,2 odsto, navodi se u istraživanju.

Bonus video: