Luka u Mesini, Foto: AP

Mafija spremna da iskoristi koronavirus, ne samo u Italiji: U drugim zemljama pucaju manje, ali su isto veoma moćni

“To nije samo problem Italije. Mafijaški pipci proširili su se širom Evrope i šire. Ndrangeta ima mrežu širom Evrope za distribuciju droga, često koristeći pica restorane kao paravane. Poput koronavirusa, mafijaške grupe ne poznaju granice"
21955 pregleda 5 komentar(a)
Luka u Mesini, Foto: AP
Luka u Mesini, Foto: AP
Ažurirano: 19.04.2020. 11:39h

U Mesini gradu na Siciliji, ranije ovog mjeseca održana je pogrebna povorka, u znak protesta zbog "zatvaranja" Italije.

To nije bila obična povorka.

Nekoliko desetina ljudi koji su šetali iza mrtvačkih kola odali su počast 70-godišnjem izdanku jedne od najozloglašenijih mafijaških familja.

Klaudio Fava, predsjednik regionalnog odbora za borbu protiv mafije, opisao je to kao “pravi skandal, uvredu za one koji su u pandemiji izgubili rodbinu”.

Sahrane su u Italiji zabranjene od početka marta kao dio šireg dijela mjera ograničenja čiji je cilj suzbijanje epidemije Covid-19 u kojoj je do juče u toj zemlji preminulo preko 23.000 ljudi.

Sa sahrane u Bergamu 21. marta
Sa sahrane u Bergamu 21. marta(Foto: AP)

Da se ​​povorka uopšte odvijala govori o moći i nekažnjivosti koju ima mafija u pojedinim djelovima Italije.

Viši zvaničnici anti-mafije i istraživači rekli su za CNN da klanovi mafije već koriste pandemiju koronavirusa, posebno u južnoj dijelu Italije.

Snabdijevaju svakodnevne potrebe u siromašnim četvrtima, nude kreditiranje preduzeća na ivici bankrota i planiraju da odvoje dio od svojih zarađenih milijardi koje su u stimulativnim fondovima.

Smatra se da najmoćnija mafija Ndrangeta, sa sjedištem u Kalabriji, kontroliše 80 odsto evropskog tržišta kokaina.

Iako je pandemija otežala distribuciju, iskoristila je prednost i od blokiranja.

Novinar Roberto Saviano, autor knjige "Gomora: Druga italijanska mafija”, rekao je za CNN da su "trgovci ljudima iskoristili nedostatak nadzor nad sprovođenjem zakona u lukama i na aerodromima".

“"Ko je više provjeravao?" upitao je.

Iskorišćavanje očajničke potrebe za gotovinom

Ali mafijaške grupe su mnogo više od trgovine kokainom. Oni su duboko ugrađeni u ekonomiju. Dok tradicionalne mafijaške aktivnosti kao što su iznuđivanje mogu pretrpjeti tokom pandemije, postoje i nove mogućnosti, rekla je Ana Serđi, viša predavačica kriminologije na Univerzitetu u Eseksu.

Franko Gabrijeli, šef italijanske policije, rekao je da su mafijaške organizacije već duboko upletene u djelove ekonomije “koji nisu blokirani ograničenjima Covid-19: poljoprivredno-prehrambeni lanac, snabdijevanje lijekovima i medicinskom opremom, drumski transport”.

"Pogrebna preduzeća, vešernice za pranje bolničke posteljine su čiste kompanije u koje su uvijek ulagali. Dobre kompanije za isporuku, benzinske pumpe, ovo je dobar portfolio u poslednjih 10 godina", rekao je on za CNN.

kamion kontrola italija
Ilustracija(Foto: AP)

Finansijska snaga "Ndrangete", rekao je Gabrijeli, je takva da bi mogla da iskoristiti očajničku potrebu za novcem sa kojom se suočavaju preduzeća koja trenutno ne kontrolišu.

"U vanrednoj situaciji, kriminalna udruženja su mogla da uđu u ekonomiju, kontrolišući kompanije koje ranije nisu bile infiltrirane", rekao je.

Serđi kaže da su protekle krize pokazale da mafija može brzo da premjesti i da traži manje garancije u odnosu na banke. Pozajmljivanje novca kompanijama koje su u krizi jer trenutno zbog koronavirusa ne rade, i zatim postepeno preuzimanje kontrole nad njima je "dobro podmazana mafijaška taktika”.

Nikol Grateri, istražitelj protiv mafije i šef javnog tužilaštva u Katanzaru, rekla je za CNN da su preduzeća poput restorana i hotela posebno ranjiva.

Anti-mafijaške grupe poput SOS Impresa, kažu da je kriza pretvorila mafiju u najveću italijansku banku.

Grupa sa sjedištem u Palermu procijenila je 2012. godine da je mafija imala 65 milijardi eura novca i opisala je iznuđivanje pozajmicama kao "nacionalno vanredno stanje".

U isto vrijeme, mnoge italijanske banke su se borile da ostanu likvidne i snažno su pozajmljivale od Evropske centralne banke.

Palermo
Palermo(Foto: Twitter)

Savijano vjeruje da će likvidnost biti "centar svega" nakon koronavirus krize.

"Doći će u kompaniju koja je u krizi i reći: Ne kupujemo sve, ali ćemo vam dati novac u zamjenu za akcije - da postanemo dio vaše kompanije. To će učiniti svima", rekao je.

Paralelna država

Krajem prošlog mjeseca video snimak para koji čekićem razbija vrata banke u gradu Bari postao je viralan.

"Sisaš, država je s*an*e. Kako ćemo se snaći?" viče žena.

To su tačno takve okolnosti koje mafija iskorištava.

Ndrangeta gradi lojalnost snabdijevanjem potrepštinama za siromašnije četvrti i novčanim sredstvima za teško poslovanje.

Za Graterija ovo je “metoda za stvaranje odanosti”.

"Ako država ne pokažemo da je efikasna, ono što bi se moglo dogoditi je da se mafija predstavi kao pobjednički model i možda traži povratnu uslugu na izborima".

Zora Hauser, istraživačica organizovanog kriminala na Okfordskom univerzitetu, kaže da ono što viđamo - i što ćemo sve više gledati je kako se razvija ekonomska i socijalna kriza da se mafijaške grupe vraćaju svojim osnovnim poslovima zaštite i upravljanja.

Salvo Palacolo, novinar lista La Repubblica, primio je prijetnje nakon što je u siromašnom okrugu "ZEN" u Palermu izvještavao o distribuciji hrane od strane mafije.

"U ovom trenutku, mafijaške porodice iz Palerma (Koza Nostra) veoma su jake, posebno u pogledu droga i internet kockanja. Imaju veliku likvidnost”, rekao je Palacolo za CNN.

"Rekao bih da Koza Nostra jača svoju kontrolu kroz socijalnu pomoć porodicama osoba koje su zatvoru, a sada se to širi i na sve siromašne porodice. Oni se žele pokazati kao alternativa državi".

U drugom dijelu Palerma, lokalni šef mafije pokušao je na Uskrs da organizuje proslavu Velikog petka u crkvama u znak protesta "zatvaranju zemlje" prije nego je policija intervenisala.

Kriminolog Ana Serđi kaže da mafija želi da ih zajednica obožava i treba.

"Vlada je svjesna opasnosti".

CNN je dobio pismo koje je ministarka unutrašnjih poslova Lućiana Lamorgese poslala regionalnim liderima upozorivši da će kriminalne organizacije pokušati da koriste “oblike podrške” kako bi stekli popularnost.

"Organizacija to može unovčiti na različite načine, a najviše zabrinjavaju glasovi", rekla je Zora Hauser.

Vlada Italije je osnovala fond od 400 miliona eura za bonove za hranu i lokalnim gradonačelnicima dodijelila još 4,3 milijarde eura.

Premijer Italije Đuzepe Konte je 28. marta rekao “znamo da mnogi trpe, ali država je tu”.

Đuzepe Konte
Konte(Foto: Alessandro Di Meo/AP)

Ali to je zastrašujući izazov.

Savijano kaže da će tokom ove krize mafija pokušati da angažuje “nove nezaposlene” kao svoje vojnike.

Čak tri miliona Italijana radi "van knjiga", pokazuju mnogi izvještaji.

Povratak Italijana na posao je vladin prioritet.

U ekonomiju je upumpano 750 milijardi eura. Dio investicije je garantovanje kredita za preduzeća - pokrivajući više od tri četvrtine zaduživanja velike kompanije. Ali s obzirom na to da se ogromne sume rasipaju, istražitelji protiv mafije brinu da će neki od tih zajmova, kao i druga podrška, otići mafijaškim preduzećima.

Savijano je rekao da evropski fondovi danas pomažu italijanskoj ekonomiji koja je na koljenima. A italijanska ekonomija na kolenima znači da je Italija na milosti organizovanog kriminala.

“To nije samo problem Italije. Mafijaški pipci proširili su se širom Evrope i šire. Ndrangeta ima mrežu širom Evrope za distribuciju droga, često koristeći pica restorane kao paravane. Poput koronavirusa, mafijaške grupe ne poznaju granice. Mafija je veoma moćna i u Njemačkoj", rekao je Roberto Savijano.

“Pucaju manje, ali veoma su moćni”, dodao je.

Bonus video: