Građani se vraćaju na posao, otvaraju se trgovački centri i restorani, parkovi puni: Južna Koreja se vraća u normalu

Mnoge fabrike ukinule su obavezu rada od kuće iako se još uvijek ponegdje praktikuje fleksibilno radno vrijeme te se nastoje ograničiti poslovna putovanja i sastanci uživo
6012 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Seula, Foto: Beta/AP
Detalj iz Seula, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.04.2020. 09:47h

Građani Južne Koreje vraćaju se na posao, a trgovački centri, kao i neki restorani, ponovo se otvaraju, piše Reuters. Mjere održavanja fizičke udaljenosti polako se ukidaju obzirom na to da se zemlja uspješno bori sa sprečavanjem širenja koronavirusa. Južna Koreja je produžila mjere restrikcije za još 16 dana, ali mnoge su ublažene. Broj novooboljelih je već duže vrijeme manji od 20, a uglavnom se radi o slučajevima koji dolaze iz drugih zemalja.

Mnoge fabrike ukinule su obavezu rada od kuće iako se još uvijek ponegdje praktikuje fleksibilno radno vrijeme te se nastoje ograničiti poslovna putovanja i sastanci uživo. Tako su ovog vikenda parkovi i planine bili puni posjetilaca, a trgovački centri i restorani se polako počinju otvarati.

Južna Koreja se tako, za razliku od većine drugih zemalja, polako počinje vraćati normalnom životu. I one najstrože mjere restrikcije koje se tiču religijskih praksi i rekreacije su ublažene.

“Član sam rekreativnog fudbalskog kluba i ove subote smo prvi put nakon dva mjeseca igrali. Dok smo igrali, nosili smo maske jer smo još uvijek oprezni zbog koronavirusa”, rekao je Kim Tae Hjung, koji živi u Seulu.

Ove odluke su oprezno donesene kako bi se ekonomija Južne Koreje, četvrta najveća u Aziji, ponovo pokrenula. Ipak, škole još uvijek nisu otvorene, a nastava se odvija putem interneta,

Ministar odbrane najavio je danas kako se razmatra i ublažavanje ograničenja koja se tiču putovanja.

Južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti danas je prijavio 13 novih slučajeva, dok ih je dan ranije bilo osam. Najveći broj zaraženih bio je 28. februar kada ih je bilo 909. Broj preminulih u ovoj zemlji sada je 236.

Vlasti ipak upozoravaju na oprez te ističu kako bi se mogli pojaviti i novi klasteri, pogotovo nakon što je Južna Koreja prošle nedjelje održala nacionalne izbore, a sljedeće počinju praznici.

“Ako odustanemo od mjera održavanja fizičke udaljenosti, virus bi se mogao vratiti i jako ugroziti naše društvo”

Naime, kod jednog 58-godišnjaka koji živi u gradu Busanu, drugom po veličini, ove subote je otkrivena zaraza koronavirusom. On je bio na izborima te je prisustvovao uskršnjoj misi i bio u restoranu. Zbog toga je pregledano više od 1.000 ljudi s kojima su on i njegova kćerka, medicinska sestra, takođe pozitivna na koronavirus, bili u kontaktu.

“Ako odustanemo od mjera održavanja fizičke udaljenosti, virus bi se mogao vratiti i jako ugroziti naše društvo”, rekao je Kim Gang Lip, zamjenik ministra zdravlja.

Bonus video: