Cijena nafte otišla u minus prvi put ikada

Cijena nafte pala je uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima podstaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati
22810 pregleda 12 komentar(a)
Nestabilno tržište naftnih derivata, Foto: AP, AP, AP, AP
Nestabilno tržište naftnih derivata, Foto: AP, AP, AP, AP
Ažurirano: 20.04.2020. 20:54h

Cijena nafte je prvi put u minusu u istoriji u SAD usljed pada potražnje i nestašice prostora za skladištenje.

Cijena West Texas Intermediate nafte, reference za američku naftu ranije danas pala je za više od 50 odsto na manje od 9 dolara po barelu, prenio je BBC

Naftno tržište je pod ogromnim pritiskom tokom pandemije koronavirusa koja je izazvala ogroman pad potražnje.

Američka postrojenja za skladištenje nafte sa pokušavaju da izađu na kraj sa nedostakom prostora što je dodatno oborilo cijene.

Naftna industrija se suočava sa problemom pada potražnje i unutrašnjim sukobima izemu proizvođača.

Ranije ovog mjeseva, članice OPEK-a i njihovi saveznici su postogli dogovor o rekordnom smanjenju globalne proizvodnje za oko 10 odsto.

Taj dogovor predfstavlja najveće smanjenje proizvodnje nafte koje je ikada usaglašeno. Međutim pojedini analitičari su kazali da rezovi neće biti dovoljni za oporavak tržišta.

"Nije dugo trebalo da tržišta pokažu da sporazum OPEK plus nije dovoljan da u sadašnjem obliku uspostavi ravnotežu naftnih tržišta“, kazao je za BBC Stiven Ines, glavni strateg za globalna tržišta u Aksikorpu.

U SAD i drugim djelovima svijeta, proizvođačli nafte su donijeli komercijalne odluke da smanje proizvodnju, međutim svijet i dalje ima više sirove nafte nego što je koristi.

Problem nije samo pad potražnje već i skladištenja dok ograničavajuće mjere ne popuste dovoljno kako bi se stvorila dodatna potražnja naftnih proizvoda.

Kapaciteti na kopnu i moru se veoma brzo pune, a dok taj proces traje izvjesno je da će cijene dodatno padati.

Za bitniji preokret na tržištu neophodan je oporavak potražnje a to će, kako navodi BBC, zavisiti od načina na koji se bvude odvijala zdravstvena kriza.

Pad cijena nafte izazvan je i tehničkim okolnostima globalnog tržišta. Naime naftom se trguje po budućim cijenama, a terminski ugovori ističu danas. Stoga se trgovci pokušavaju riješiti nafte kako bi izbjegli da plaćaju dodatne troškove isporuke i skladištenja.

Juče je zabilježen pad od 5,3 odsto i Brent nafte, reference koju koristi Evropa i ostatak svijeta, koja sada košta 26,58 dolara po barelu.

Bonus video: