nije se pojavio na proslavi 15. aprila

Seul provjerava izvještaje o zdravlju Kim Džong Una

Pojedini mediji navode da se Kim oporavlja od operacije srca u ljetovalištu sjeverno od glavnog grada Pjongjang i da se njegovo stanje poboljšava
6153 pregleda 2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: AP
Kim Džong Un, Foto: AP
Ažurirano: 21.04.2020. 11:19h

Vlasti Južne Koreje saopštile su danas da nije uočena nikakva neobična aktivnost u Sjevernoj Koreji poslije nepotvrđenih izvještaja da je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un u smrtnoj opasnosti nakon operacije srca.

Neimenovani obavještajni zvaničnik rekao je da ne može da potvrdi izvještaj Si-En-Ena (CNN) koji je pozivajuči se na anonimnog američkog zvaničnika objavio da je sjevernokorejski lider u "velikoj opasnosti" poslije operacije.

Spekulacije o zdravstvenom stanju Kim Džong Una podstaknute su njegovim nepojavljivanjem u javnosti 15. aprila, na proslavi rođendana njegovog pokojnog djeda i osnivača države Kim Il Sunga, što je najvažniji praznik u zemlji.

Na posljednjem javnom pojavljivanju Kim je predsjedavao sastankom političkog biroa Radničke partije 11. aprila na kome je razgovarano o preventivnim mjerama protiv korona virusa i na kome je njegova sestra, za koju se smatra da već vrši značajan uticaj u vladi, izabrana za zamjenicu člana biroa.

Pojedini mediji navode da se Kim oporavlja od operacije srca u ljetovalištu sjeverno od glavnog grada Pjongjang i da se njegovo stanje poboljšava.

Analitičar sa jednog instituta u Južnoj Koreji izjavio je da je politički preokret u Sjevernoj Koreji malo vjerovatan, čak i ako Kim bude imao zdravstvenih problema.

Strane vlade i mediji imaju različite podatke o dešavanjima koji se tiču vladajuće elite Sjeverne Koreje zbog stroge kontrole informacija u Pjongjangu.

Kim (36) je preuzeo vlast u Sjevernoj Koreji nakon smrti njegovog oca u decembru 2011. i treća je generacija njegove porodice koja vlada tom zemljom sa nuklearnim oružjem.