UN usvojile rezoluciju, poziv na globalnu akciju za brzo pronalaženje lijeka

Podsjeća se da Ujedinjene Nacije imaju osnovnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na kontrolu i sprječavanje širenje COVID-19 i potvrđuje se podrška 193 države šlanice UN Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji
753 pregleda 0 komentar(a)
Edinburg, Škotska, Foto: AP
Edinburg, Škotska, Foto: AP

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj poziva na globalnu akciju čiji je cilj brza proizvodnja ljekova, vakcina i opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Rezolucijom, čiji je nacrt predložio Meksiko, od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša se traži da sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i predloži opcije koje će osigurati pristup testiranju, medicinskoj opremi i ljekovima svima kojima je potrebno, a posebno zemljama u razvoju.

Podsjeća se da Ujedinjene Nacije imaju osnovnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na kontrolu i sprječavanje širenje COVID-19 i potvrđuje se podrška 193 države šlanice UN Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Predsjednik Generalne skupštine Tiđani Muhamed Bande poslao je sinoć pismo državama članicama UN i pošto nije bilo prigovora na rezoluciju ona je usvojena.

To je druga rezolucija o COVID-19 koju je usvojila svjetska organizacija.

Generalna skupština UN je 2. aprila usvojila rezoluciju u kojoj su konstatovani "neviđeni efekti" pandemije i apelovala na "intenziviranu međunarodnu saradnju na suzbijanju i ublažavanju virusa.

Bonus video: