Cijena zakupa rezervoara za naftu naglo je skočila, Foto: Bloomberg

Rezervoari vredniji od nafte

Proizvođači panično tragaju za prostorom za skladištenje
9352 pregleda 6 komentar(a)
Cijena zakupa rezervoara za naftu naglo je skočila, Foto: Bloomberg
Cijena zakupa rezervoara za naftu naglo je skočila, Foto: Bloomberg

Telefonske linije usijale su se u ponedjeljak u kompaniji "Adler Tank Rentals" u Teksasu, koja iznajmljuje silose dok su naftne kompanije tragale za načinima da skladište višak nafte koja je preplavila tržište i prvi put u istoriji gurnula cijenu američke sirove nafte u minus.

Stotine miliona barela sirove nafte skladišteno je tokom protekla dva mjeseca dok su karantinske mjere zbog pandemije za trećinu smanjile globalnu potrošnju.

Pošto su rezervoari na kopnu u kojima se obično skladišti nafta puni do vrha, a supertankeri na moru uglavnom zauzeti, energetske kompanije očajnički tragaju za dodatnim prostorom. Alternativa im je da plaćaju kupcima da uzmu američku sirovu naftu nakon što su cijene u ponedjeljak pale na minus 37 dolara po barelu.ž

Usljed haotičnog tržišta prema kojem je cijena sa oktobarsku dostavu 31 dolar po barelu naftne kompanije očajnički žele da uskladište milione barala sada kako bi ih kasnije prodale i profitirale.

nafta
Nestabilno tržište naftnih derivata(Foto: AP)

U Kušingu u Oklahomi, SAD, gdje se nalaze desetine velikih polja naftnih rezervoara sa ukupnim prostorom za oko 76 miliona barela, sve je već rezervisano. Skladištenje je skočilo za 5,7 miliona barela u odnosu na pretprošlu nedjelju, pokazali su podaci američke Administracije za energetiku (EIA).

Mada vlada SAD procjenjuje da ima slobodnog prostora, trgovci su juče za Rojters kazali da tržišni pad u ponedjeljak ukazuje da su svi prazni rezervoari već zakupljeni.

„Industrija zaista na sve načine pokušava da nađe opcije za skladištenje“, kazao je za Rojters Stjuart Porter, menadžer u kompaniji Adler Tank Rentals u Teksasu, pred kojom u redovima čekaju predstavnici naftne kompanije kako bi pokušali da iznajme desetine njihovih metalnih cistijerni u kojima može da stane 500 barela.

Lov na skladišta ukazuje na razmjere kolapsa potražnje za američkom naftom od škriljaca i na ogromnu količinu neprodate nafte namijenjene rafinerijama koje smanjuju kupovinu.

Nafta
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Proizvođač naftnih škriljaca „Teal Natural Resources“ je saopštio da je svaki treći klijent prošlog mjeseca otkazao ugovor o kupovini, zbog čega je i ta kompanija u potrazi za rezervoarima. Izvršni direktor firme Džon Robi je kazao da rezervoari nijesu nimalo jeftini.

"Cijena za mjesec dana skladištenja mjesečne proizvodnje sirove nafte je oko 300 000. Po toj cijeni, radije ćemo zatvoriti izvore“, kazao je Robi.

Proizvođači, međutim, kako podsjeća „Ekonomist“ uglavnom radije nastavljaju da posluju sa gubitkom nego da obustave proizvodnju, zbog toga što zatvaranjem mogu nanijeti stalnu štetu, a ponovno pokretanje proizvodnje je izuzetno skupo.

Pored gomilanja nafte na kopnu, oko 160 miliona nafte nalazi se na tankerima koji čekaju kupce. Najmanje šest tankera koji nose po dva miliona barela na putu su iz Saudijske Arabije u SAD, što izaziva još veću paniku na američkoj obali.

Kolaps cijene nafte SAD u ponedjeljak izazvale su i tehničke okolnosti globalnog tržišta. Naftom se trguje po cijenama terminskim mjesečnim ugovorima, a ugovori za maj su istekli juče. Investitori sa majskim ugovorima nijesu htjeli da prime isporuku nafte i snose troškove skladištenja, i na kraju su morali da plaćaju kako bi se oslobodili sirove nafte.

Prema junskim ugovorima i dalje se trguju po cijeni od preko 20 dolara po barelu, ali pad cijena zapravo ukazuje da je većina mjesta za skladištenje razgrabljena.

Obrušavanje cijena nafte u SAD odrazilo se i na ostala tržišta. Brent nafta, koju koristi Evropa i ostatak svijeta, za junsku isporuku pala je na 18.10 dolara što je naniži nivo od novembra 2001.

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je juče vladu da stavi na raspolaganje sredstva koja će biti dostupna američkoj industriji nafte i gasa, nazvavši kolaps cijena od ponedjeljka „finansijskim stiskom“ i predlažući obustavu uvoza iz Saudijske Arabije.

Donald Tramp
Donald Tramp(Foto: Beta/AP/Alex Brandon)

Članice OPEK-a i njihove saveznice, uključujući Rusiju, najavile su ranije ovog mjeseca veliko smanjenje proizvodnje, skoro od 10 odsto, međutim to očigledno neće biti dovoljno za oporavak tržišta pošto je potražnja opala za 30 odsto.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je juče da vodeći globalni proizvođači mogu ukoliko je neophodno ponovo razmotriti dogovor o smanjenju proizvodnje. Najveći svjetski izvoznik nafte i de fakto lider OPEK-a Saudijska Arabija saopštila je da je spremna da preduzme dodatne mjere kako bi stabilizovala naftna tržišta.

Luiz Dikinson iz konsultantske kompanije Rystad Energy kaže da se treba navikavati na velike oscilacije cijene nafte. „Blage dnevne promjene cijena na koje smo bili navikli do prije nekoliko mjeseci sada su luksuz nekog prošlog doba“, kazala je ona.

Cijene u minusu ne znače da će i gorivo biti besplatno

Ne traži samo sirova nafta smještaj. Usljed mjera ograničenja kretanja koje su uvele države širom svijeta smanjena je potrošnja motonog goriva. U SAD potražnja benzina pala je za 32 odsto ranije ovog mjeseca u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, ne mora da znači da će se kolaps cijena sirove nafte odraziti i na cijene na benzinskim pumpama, kazao je analitičar Tom Kloza.

„Mislim da se ovdje više radi o unutrašnjoj stvari“, kazao je Kloza. „Cijene benzina, dizela i kerozina će padati u maju, ali niko ne treba da očekuje da će neko besplatno dijeliti gorivo niti da će doći do tako dramatičnog pada kao što je to slučaj sa sirovom naftom“, kazao je Kloza.

Sa nedavnim padom cijena nafte, prosječna američka porodica će vjerovatno uštedjeti od 150 do 175 dolara na gorivo ovog mjeseca, smatra Kloza.

Bonus video: