Kimovom sinu potreban "čuvar trona"

Kim Džong Un, za kojeg se vjeruje da ima 36 godina, na vlast je došao nakon što je njegov otac Kim Džong Il iznenada preminuo 2011.
8873 pregleda 1 komentar(a)
Južnokorejski portal navodi da je Kim operisan 12. aprila i da mu je zdravlje ozbiljno narušeno, Foto: AP
Južnokorejski portal navodi da je Kim operisan 12. aprila i da mu je zdravlje ozbiljno narušeno, Foto: AP

Sjeverna Koreja nikada nije javno saopštila ko bi naslijedio Kim Džong Una u slučaju da bude onesposobljen da upravlja državom, ali su nedavni medijski izvještaji o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja pokrenuli pitanja o tome ko bi „čuvao tron“ dok njegov direktni nasljednik ne odraste i preuzme upravljanje zemljom.

Vjeruje se da Kim Džong Un ima troje djece sa Ri Sol Ju i da je najmlađe rođeno 2017. Nastarijiji je 10-godišnji sin, što znači da bi svakom od djece bila potrebna pomoć rođaka ili partijskih lojalista ukoliko žele da postanu četvrta generacija u dinastiji lidera.

Seulski internet sajt „Daily NK“ objavio je u ponedjeljak da je Kim 12. aprila hospitalizovan i operisan nakon što mu se zdravlje pogoršalo zbog pušenja, gojaznosti i iscrpljivanja. Portal navodi da se on sada nalazi u vili sjeverno od Pjongjanga, gdje prima terapiju.

Iz Bijele kuće je juče saopšteno da "pomno prate situaciju“, ali su južnokorejski i kineski zvaničnici odbacili pisanje medija i saopštili da nema pouzdanih informacija koje ukazuju da je zdravlje Kim Džong Una ozbiljnije narušeno.

Kim Džong Un, za kojeg se vjeruje da ima 36 godina, na vlast je došao nakon što je njegov otac Kim Džong Il iznenada preminuo 2011.

Svaka smjena u rukovodstvu Sjeverne Koreje otvarala je mogućnost nastanka vakuuma u upravljanju zemljom ili kolapsa dinastije Kim, koja upravlja zemljom od osnivanja 1948.

Do sada, trojica Kimova koji su vladali Sjevernom Korejom prkosili su očekivanjima, držeći vlast čeličnim stiskom. Međutim pod Kim Džong Unom, arsenal nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i balističkih projektila značajno je porastao, što dodatno pokreće pitanja o tome ko će kontrolisati to oružje.

Jedna od ključnih ličnosti čije je prisustvo bilo najvidljivije posljednje dvije godine je Kimova mlađa sestra Kim Jo Džong. Ova 31-godišnjakinja pod kontrolom drži ključne funkcije u organima Radničke partije i pozicionirala se kao glavni izvor moći iza kolektivnog rukovodstva.

Važnu ulogu u eventualnoj tranziciji, prema pisanju Rojtersa, mogli bi odigrati i partijski zvaničnici koji su decenimama lojalni vladajućoj dinastiji.

Najistaknujtiji među njima su Čoe Rjong Hae, koji je prošle godine imenovan za predsjednika predsjedništva Vrhovne narodne skupštine. On i Pak Pong Ju, bivši premijer koji je nadgledao liberalizaciju ekonomije, vjerovatno bi bili lideri kolektivnog rukovodstva.

Kim Džong Čol je stariji brat Kim Džong Una ali nije uključen u upravljanje zemljom. On, kako tvrde pojedini zvaničnici, živi povučeno i bavi se muzikom.

Smatra se da ga ne zanima javni život, međutim analitičari kažu da je on u dobrim odnosima sa bratom i sestrom i da bi mogao odigrati važnu ulogu.

"Malo je vjerovatno da će Kim Jo Džong preuzeti kormilo, ali bi mogla pomoći u izgradnji režima koji bi čuvao vlast dok djeca ne porastu, a Kim Džong Čol bi se mogao vratiti da pomogne", kazao je za Rojters Go Mjong-hjun, sa Azijskog instituta za političke studije u Seulu.

Tramp poželeo sreću Kim Džong Unu

Američki predsjednik Donald Tramp poželio je sreću sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu, ali je rekao da informacije o njegovim mogućim zdravstvenim problemima nisu potvrđene.

"Samo želim da kažem Kim Džong Unu da u mu želim sreću", rekao je Tramp.

Njegovo zdravstveno stanje jeste zabrinjavajuće ako je onako kako se navodi u medijima, rekao je Tramp, ali je dodao da to niko nije potvrdio. "Ne znamo", podvukao je Tramp.

Bonus video: