Dvije osobe u Kaliforniji umrle od koronavirusa tri nedjelje prije prve potvrđene smrti u SAD

Dvije osobe iz Kalifornije nisu putovale u Kinu niti bilo gdje drugo gdje bi bili izloženi virusu, te se pretpostavlja da su virus dobili u okviru svoje zajednice, rekla je za Njujork Tajms šefica zdravstvene okružne službe, Sara Kodi
3923 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Los Anđelesa u Kaliforniji, Foto: BETA/AP
Detalj iz Los Anđelesa u Kaliforniji, Foto: BETA/AP

Dvije osobe iz Kalifornije umrle su od COVID19 početkom i sredinom februara, što je skoro tri nedjelje prije prve potvrđene smrti uzrokovane zarazom koronavirusom u SAD, pokazali su novi rezultati obdukcije.

Oni se sada vode kao prvi smrtni slučajevi od koronavirusa u toj zemlji, a tamošnji zdravstveni zvaničnici navode da ovo potpuno može promijeniti praćenje zaraze u SAD, piše CNN.

Te dvije osobe umrle su 6. i 17. februara u Santa Klari, Kalifornija.

Osoba za koju se ranije smatralo da je prvi smrtni slučaj od koronavirusa u SAD, preminula je 29. februara u Kirklendu, Vašington.

Dvije osobe iz Kalifornije nisu putovale u Kinu niti bilo gdje drugo gdje bi bili izloženi virusu, te se pretpostavlja da su virus dobili u okviru svoje zajednice, rekla je za Njujork Tajms šefica zdravstvene okružne službe, Sara Kodi.

"Ovo je vrlo značajano otkriće. Neko ko je umro 6. februara, vjerovatno se zarazio početkom ili sredinom januara. Potrebno je da prođe najmanje dvije do tri nedjelje od trenutka kada se neko zarazi do trenutka kada od virusa umre", rekao je za CNN doktor Ašiš K. Jha, direktor Instituta "Harvard Global Health".

Dodao je da je takođe jako značajna informacija da nisu putovali.

"To znači da se virus u Kaliforniji širio zajednicom sredinom januara, ako ne i ranije", rekao je Jha i dodao da je sada potrebno da se naučnici vrate unazad i pokušaju da utvrde kada se zaista koronavirus pojavio u SAD.

Bonus video: