Pentagon: Kim Džong Un u potpunosti kontroliše nuklearni program Sjeverne Koreje

Zvaničnik Pentagona je rekao da ne zna ništa više od onoga što piše u medijima i da prema obaveštajnim podacima sa kojima raspolaže nema ništa što bi potvrdilo ili demantovalo bilo šta.
1847 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Beta
Kim Džong Un, Foto: Beta

Pentagon nema nikakve informacije koje bi ukazivale da je Kim Džong Un izgubio kontrolu nad sjevernokorejskim nuklearnim programom, rekao je danas jedan visoki američki vojni zvaničnik na pitanje o glasinama o zdravstvenim problemima sjevernokorejskog vođe.

"Polazim od načela da Kim Džong Un i dalje u potpunosti kontroliše sjevernokorejsku nuklearnu snagu i sjevernokorejske oružane snage", rekao je pomoćnik načelnika generalštaba SAD general Džon Hajten na konferenciji za novinare.

On je rekao da ne zna ništa više od onoga što piše u medijima i da prema obaveštajnim podacima sa kojima raspolaže nema ništa što bi potvrdilo ili demantovalo bilo šta.

Sjeverna Koreja je 15. aprila obilježila 108. godišnjicu rođenja osnivača zemlje Kim Il Sunga, dede sadašnjeg lidera. To je daleko najvažniji politički datum u Sjevernoj Koreji, ali Kim Džong Un nije viđen ni na jednoj zvaničnoj fotografiji.

Dnevnik NK koji izlazi onlajn i koji vode uglavnom Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje, navodi da je sjevernokorejski vođa operisan u aprilu zbog kardiovaskularnih problema i da se oporavlja u vili u provinciji Sjeverni Fjongan.

Bijela kuća je takođe ostala obazriva u vezi tih informacija. Američki predsjednik Donald Tramp je Kim Džong Unu poželio sreću naglašavajući da glasine o njegovim mogućim zdravstvenim problemima nisu bile potvrđene.

Vlasti susjedne Južne Koreje su umanjile značaj tih informacija. Jedan neimenovani visoki južnokorejski zvaničnik je rekao da nije tačno da je Kim Džong Un ozbiljno bolestan, prenijela je novinska agencija Jonhap.

Bonus video: