Pompeo: Izrael će odlučiti da li će i kada anektirati djelove Zapadne obale

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman i drugi predstavnici administracije predsjednika SAD Donalda Trampa su već počeli da diskutuju o primjeni Trampovog mirovnog plana za Bliski istok sa Netanjahuom koji će u vanrednoj vladi jedinstva biti premijer 18 mjeseci i Gancom koji će ga potom smijeniti na toj funkciji
2076 pregleda 4 komentar(a)
Pompeo, Foto: AP
Pompeo, Foto: AP

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je danas da će Izrael odlučiti da li i kada da anektira djelove Zapadne obale.

"Što se tiče aneksije Zapadne obale, Izraelci će na kraju donijeti te odluke, tako da je to odluka Izraela", rekao je Pompeo kako prenose izraelski mediji.

On je najavio da će SAD blisko sarađivati sa Izraelcima da podijele svoje mišljenje i izrazio zadovoljstvo što je formirana Vlada Izraela i izbjegnuti četvrti uzastopni izbori za nešto više od godinu dana.

Ta vlada bi tek trebalo da položi zakletvu jer su premijer Izraela Benjamin Netanjahu, lider konzervativnog Likuda i njegov rival Beni Ganc, vođa partije centra Plavo i bijelo, potpisali koalicioni sporazum u nedjelju uveče.

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman i drugi predstavnici administracije predsjednika SAD Donalda Trampa su već počeli da diskutuju o primjeni Trampovog mirovnog plana za Bliski istok sa Netanjahuom koji će u vanrednoj vladi jedinstva biti premijer 18 mjeseci i Gancom koji će ga potom smijeniti na toj funkciji.

Koalicioni sporazum pominje taj mirovni plan na osnovu koga bi Izrael mogao da anektira 30 posto Zapadne obale, uključujući sva jevrejska naselja i čitavu dolinu Jordana, a Palestinci bi dobili veliku ekonomsku pomoć i podršku da obrazuju demilitarizovanu državu ako ispune određene uslove.

Kako se navodi o aneksiji će glasati vlada ili parlament, Kneset, najranije 1. jula nakon što Netanjahu i Ganc završe diskusije o tome i nakon pristanka SAD.

"U vezi sa deklaracijom predsjednika Trampa premijer i alternativni premijer će djelovati uz punu saglasnost SAD, uključujući izradu mapa i međunarodni dijalog o toj temi, a sa ciljem da štiti bezbjednost Izraela i strateški interesi, ukučujući potrebu da se očuva regionalna stabilnost, mirovni sporazumi i radi na budućim mirovnim sporazumima”, navodi se u dokumentu o vladi jedinstva.

Izrael i SAD su već obrazovali zajednički komitet za izradu mapa u februaru kako bi se tačno odredilo koje će djelove Zapadne obale Izrael anektirati ali je rad komiteta omela pandemija koronavirusa.

Ganc je, u početku, nastojao da se dogovor o aneksiji odugovlači.

Palestinski premijer Muhamd Štajeh ocijenio je da ća vlada Netanjahua i Ganca biti "vlada aneksije" koja će dovesti do kraja rješenja po modelu dvije države odnosno stvaranja nezavisne države Palestine uz Izrael, prenio je Frans pres.

Bonus video: