Gebrejezus: Ne zavaravajte se, pred nama je dug put, virus će nas dugo pratiti

Šef SZO je upozorio da daleko od toga da je svijet završio sa novim koronavirusom, i dodao da je epidemija tek na početku u velikom broju zemalja
6510 pregleda 10 komentar(a)
Gebrejezus, Foto: AP
Gebrejezus, Foto: AP

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije, koju SAD oštro kritikuju zbog upravljanja epidemijom Kovida 19, rekao je danas da smatra da su upozorili svijet u "dobrom trenutku" o hitnoj sanitarnoj situaciji.

"Proglasili smo hitnu zdravstvenu situaciju u dobrom trenutku" 30. januara kada je ostatak svijeta imao dovoljno vremena da se pripremi, rekao je danas direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus u odgovoru na pitanje tokom virtuelne konferencije za novinare u Ženevi.

On je rekao da je u tom trenutku bilo manje od 100 slučajeva koronavirusa izvan Kine, gdje se prvi put pojavio krajem decembra.

Šef SZO je takođe upozorio da daleko od toga da je svijet završio sa novim koronavirusom, i dodao da je epidemija tek na početku u velikom broju zemalja.

"Ne zavaravajte se, pred nama je još dug put. Virus će nas dugo pratiti", upozorio je on.

On je rekao da većina epidemija u zapadnoj Evropi izgleda da je stabilna ili u padu ali da se konstatuju zabrinjavajuće tendencije porasta u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi i istočnoj Evropi.

"Jedno od najvećih opasnosti sa kojima se suočavamo danas je samozadovoljstvo", dodao je on i rekao da prvi elementi ukazuju da je veći dio svjetske populacije i dalje podložan infekciji novog koronavirusa.

Posljednjih nedjelja organizacija je kritikovana da je išla suviše sporo u upozoravanju ostatka svijeta sa prijetnjom koju predstavlja Kovid-19.

Prošle nedjelje, predsjednik SAD Donald Tramp prekinuo je finansiranje organizacije optužujući je da nije dobro upravljala u odgovoru na epidemiju i da je kasnila da proglasi uzbunu da se ne bi zamjerila Pekingu.

Iako je SZO proglasila globalno vanredno stanje 30. januara odbila je da proglasi pandemiju do 11. marta.

Bonus video: