DOK KRUŽE GLASINE O ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA KIM DŽONG UNA

SAD žele denuklearizaciju Sjeverne Koreje bez obzira ko je lider

Američki državni sekratar Majk Pompeo je u srijedu za američku televiziju Foks njuz (Fox News) podsjetio da se ranije sastao sa uticajnom sestrom sjevernokorejskog lidera Kim Jo Džong, čiji je nedavni uspon u hijerarhiji naveo neke stručnjake na ocjenu da bi ona mogla da bude Kimov eventualni nasljednik
979 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong Un i Kim Jo Džong, Foto: AP
Kim Džong Un i Kim Jo Džong, Foto: AP

Američke vlasti će i dalje tražiti denuklearizaciju Sjeverne Koreje bez obzira ko vodi tu zemlju, izjavio je šef američke diplomatije Majk Pompeo pošto kruže glasine o zdravstvenim problemima Kim Džong Una.

Pompeo je u srijedu za američku televiziju Foks njuz (Fox News) podsjetio da se ranije sastao sa uticajnom sestrom sjevernokorejskog lidera Kim Jo Džong, čiji je nedavni uspon u hijerarhiji naveo neke stručnjake na ocjenu da bi ona mogla da bude njegov eventualni nasljednik.

"Nekoliko puta sam je sreo, ali izazov ostaje isti, cilj se ne mijenja bez obzira na osobu koja vodi Sjevernu Koreju", rekao je Pompeo i ponovio obećanje da će SAD narodu Sjeverne Koreje pružiti "svjetliju budućnost" ako vlasti odustanu od svog nuklearnog arsenala.

"Oni treba da sprovedu denuklearizaciju, a to moraju da učine na taj način da mi to možemo da provjerimo. A to važi za bilo koju osobu koja vodi Sjevernu Koreju", dodao je šef američke diplomatije.

Pompeo je četiri puta boravio u Sjevernoj Koreji 2018. godine.

Uticao je na organizovanje istorijskih sastanaka Donalda Trampa i Kim Džong Una, poslije pola vijeka neprijateljskih odnosa između dvije zemlje.

Međutim od održavanja tih sastanaka nije došlo do proboja u pregovorima o denuklearizaciji.

List Dejli NK, pod kontrolom Sjeverne Koreje, prenio je nedavno da je Kim operisan zbog kardio-vaskularnih problema i da se oporavlja poslije hirurške intervencije.

Američka televizijska mreža Si-En-En (CNN) je prenijela informaciju da je sjevernokorejski lider u kritičnom stanju poslije te intervencije.

Potom je južnokorejska agencija Jonhap prenijela izjavu neimenovanog južnokorejskog zvaničnika da nije tačna informacija da je Kim ozbiljno bolestan.

Tramp je poželio u srijedu sreću sjevernokorejskom lideru, ali je rekao da informacije o njegovim mogućim zdravstvenim problemima nisu potvrđene.

Preporučujemo za Vas