MMF i STO apeluju na vlade da ublaže trgovinska ograničenja

Zemlje takođe moraju da rade na brzom ukidanju mjera uvedenih početkom godine, navodi se u zajedničkom saopštenju MMF i STO
622 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska trgovinska organizacija (STO) pozvali su danas vlade da se "uzdrže od uvodjenja ili intenziviranja ograničenja na izvoz" kako bi se spriječila recesija svjetske ekonomije.

Zemlje takođe moraju da rade na brzom ukidanju mjera uvedenih početkom godine, navodi se u zajedničkom saopštenju MMF i STO.

Te organizacije su posebno upozorile na pokušaje donošenja protekcionističkih mjera na robu koja je ključna u trenutnoj zdravstvenoj krizi kao što su ljekovi i hrana.

"Ono što ima smisla u izolovanom vanrednom stanju može biti veoma pogubno u globalnoj krizi", ocjenjuju MMF i STO i dodaju da "ograničenja na izvoz mogu biti opasno kontraproduktivna".

Pored ograničenja na medicinske proizvode, pojavljuju se ograničenja na neke prehrambene proizvode i pored velike ponude.

"Iskustvo iz svjetske finansijske krize (2008) pokazalo je da se ograničenja na izvoz prehrambenih proizvoda brzo umnožavaju od zemlje do zemlje što dovodi do sve veće nesigurnosti i povećanja cijena", ukazuju dvije organizacije.

One podsjećaju da pravila STO u kontekstu unutrašnjih kriza omogućavaju privremena ograničenja na izvoz koja se primjenjuju radi "sprečavanja ili ublažavanja nestašica", ali da u sadašnjem kontekstu zemlje moraju da budu oprezne.

Takve mjere, kako ističu, narušavaju lance snabdijevanja, smanjuju proizvodnju i "osnovne proizvode transportuju daleko od mjesta gdje su najpotrebniji".

Rezultat će biti produžavanje i pogoršavanje zdravstvene i ekonomske krize sa "posljedicama koje će biti najveće po najsiromašnije i najugroženije zemlje", zaključuju MMF i STO.

Bonus video: