FDA: Ovaj lijek nemojte koristiti protiv koronavirusa van bolnica

Objava Agencije dolazi dan nakon što je regulator za ljekove Evropske unije upozorio na nuspojave tih ljekova
5159 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Njujorka, Foto: AP
Detalj iz Njujorka, Foto: AP

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksihlorokin, lijek protiv malarije čiju primjenu zagovara Donald Tramp kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima od kovida-19 izvan bolnica i kliničkih ispitivanja zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma.

Nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Tramp reklamirao hidroksihlorokin u borbi protiv koronavirusa 19. marta, farmaceutski lanac snabdijevanja je izvijestio o njegovoj nestašici jer su ga ljekari počeli propisivati sebi i svojim porodicama. Pacijenti su takođe vršili pritisak na ljekari da im daju tu terapiju koju zagovara Tramp.

FDA je saopštio u petak da ima informacije o povećanom korištenju hidroksihlorokina i hlorokina na recept, te upozoravaju da ti ljekovi mogu izazvati poremećaje srčanog ritma, odnosno abnormalni ritam i opasno ubrzan rad srca, prenosi Hina.

Objava Agencije dolazi dan nakon što je regulator za ljekove Evropske unije upozorio na nuspojave tih ljekova, pozvavši ljekare da pozorno prate svoje pacijente koji su na tim ljekovima.

Zasad nema dokaza o učinku tih ljekova na virus. Za kovid-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, nema odobrenog lijeka ni vakcine.

Hidroksihlorokin se takođe povezuje s mogućim većim rizikom od smrti kod pacijenata u bolnicama za američke veterane, pokazala je analiza ranije ove sedmice.

Rik Brajt saopštio je da je smijenjen s funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksihlorokin i hlorokin kao ljekove protiv kovida-19.

FDA je odobrio korištenje tih ljekova po hitnom postupku, ali ih nije odobrio za liječenje te bolesti.

Rizici od poremećaja srčanog ritma mogu se povećati kada se ti ljekovi kombinuju s drugima, kao na primjer s antibiotikom azitromicinom, te kod pacijenata s postojećim bolestima srca i bubrega, navodi FDA.

Bonus video: