Saudijska Arabija ukinula kaznu bičevanjem

Saudijska Arabija je redovno na meti kritika nevladinih organizacija zbog kršenja ljudskih prava, posebno zbog postojanja kazne bičevanje koja se primenjuju za ubistvo, kršenje javnog reda i mira, i preljubu
812 pregleda 1 komentar(a)
Saudijska Arabija (Ilustracija), Foto: Pixabay, Pixabay
Saudijska Arabija (Ilustracija), Foto: Pixabay, Pixabay

Saudijske vlasti ukinule su veoma kritikovanu kaznu bičevanjem kako bi poštovale međunarodne norme ljudskih prava protiv tjelesnog kažnjavanja, navodi se danas u dokumentu Vrhovnog suda te zemlje.

Saudijska Arabija je redovno na meti kritika nevladinih organizacija zbog kršenja ljudskih prava, posebno zbog postojanja kazne bičevanje koja se primenjuju za ubistvo, kršenje javnog reda i mira, i preljubu.

"Vrhovni sud je odlučio da ukine bičevanje kao kaznu koju može da izrekne sudija", navodi se u saopštenju te najviše sudske instance.

Sud je naveo da će sudije od sada izricati zatvorsku ili finansijsku kaznu, ili društveno koristan rad, kako bi zemlja uskladila svoje norme sa međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava koji zabranjuju telesno kažnjavanje.

Odluka je doneta u okviru reforme poštovanja ljudskih prava pod nadzorom saudijskog kralja Salmana i princa prestonaslednia Muhameda bin Salmana.

Bonus video: