Ranije nikoga nije bilo briga za pasulj, a danas…

Zašto je ova namirnica postala toliko popularna u pandemiji?
8999 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tim Mekgrivi radi sa pasuljem više od 30 godina, ali kada je nedavno ušao u jednu prodavnicu u Pulmanu, u Vašingtonu, vidio je nešto što nije nikad ranije: prazne police na kojima inače stoji pasulj.

“U jednom smislu, ostvario mi se san”, rekao je Mekgrivi koji upravlja trgovinskom grupom uzgajivača i proizvođača mahunarki, među kojima su svakako i oni koji trguju pasuljem. “Sa druge strane, ovo govori da je stvar prilično ozbiljna.”

Pošto je pandemija koronavirusa uzdrmala svakodnevni život u čitavim Sjedinjenim Državama, Amerikanci se snabdijevaju dugotrajnim namirnicama poput tjestanine, pirinča, mesa u konzervama, pa čak i ovsenog mlijeka. Ipak, rastuća potražnja za pasuljem se istakla kao naročito moćan simbol anksioznosti i neizvjesnosti, piše The New York Times.

Za neke proizvođače ova iznenadna popularnost ranije potpuno skrajnute mahunarke pomalo je nadrealna.

"Nikoga nikada nije briga za pasulj”, kaže Stiv Sando, vlasnik imanja u Kaliforniji na kojem se uzgaja pasulj.

“Prosto je šokantno. Ranije sam bio najusamljeniji čovjek na pijacama.”

Grozničava kupovina proteklih nedjelja proširila se na sve mahunarke, uključujući sočivo, grašak i upravo pasulj. Proizvođači koji pakuju mahunarke bilježe rast od 40 odsto u prodaji, kaže Mekgrivi.

Goya Foods ima veći promet nego ikada: prodaja crnog i pinto pasulja, kao i drugih konzerviranih proizvoda, porasla je za čak 400 odsto.

"Doživio sam i zemljotrese i uragane, ali ovo vidim prvi put”, kaže Bob Unanue, predsjednik kompanije Goya Foods.

Veliki broj fabrika za konzerviranje zapošljava nove radnike ili uvodi dodatne smjene usljed povećane potražnje.

Rancho Gordo Stiva Sandoa obično na dnevnom nivou primi 150 do 200 porudžbina; 14. marta primljeno ih je čak 1.669. Narednog dana, još 1.450.

“Nismo pripremljeni za ovo”, rekao je Sando.

On je u magacinima uveo i noćnu smjenu koju pokrivaju privremeno zaposleni radnici. Kupcima je najavio moguća kašnjenja od tri ili četiri nedjelje.

“Uopšte ne uživam u ovome, iskreno”, dodao je Sando. “Ovo je posljedica straha. Prodaja je sjajna, ali bi hrana trebalo da bude nešto zbog čega se osjećate dobro.”

Mahunarke su iz mnogo razloga savršena hrana u ovom trenutku. Jeftine su i nutritivno bogate, a u zavisnosti od uslova u kojima se čuvaju, u konzervama mogu da ostanu jestive čak dvije godine.

“Sočivo je pronađeno još u egipatskim grobnicama - i dalje je raslo”, kaže Mekgrivi. Popularnost pasulja počela je da raste i prije koronavirusa. Potrošnja je u SAD posljednjih godina porasla na četiri kilograma po glavi stanovnika sa tri kilograma koliko je iznosila 2015. godine, prema zvaničnim podacima.

Profesionalni kuvari pasulj posebno cijene zbog njegove široke primjene.

“Na koji god način bio spremljen, sjajnog je ukusa”, kaže Džordžin Brenan, autorka kuvara “Francuski pasulj”. “Ovo je na neki način prilika da ljudi koji mahnito kupuju pasulj otkriju nove ukuse.”

Bonus video: