Zašto je australijski student, kritičar Pekinga, pred isključenjem sa Univerziteta u Kvislendu

"Dru je bio uznemiren situacijom u Hong Kongu ali i groznim genocidom koje kineske vlasti sprovode nad muslimanima u zapadnoj Kini, i o tome je javno govorio i pisao”, objašnjava advokat Moris
6117 pregleda 1 komentar(a)
Dru Pavlou, Foto: Twitter
Dru Pavlou, Foto: Twitter

Student Dru Pavlou sa univerziteta u Kvislendu, koji je bio kritičan prema povezanosti te visokoškolske ustanove sa kineskom vladom, biće u maju disciplinski saslušan zbog “nesavjesnog ponašanja”,što bi moglo završiti njegovim izbacivanjem sa UK.

Student Dru Pavlou rekao je ABC Njuzu da je optužen za brojna kršenja univerzitetske politike, od kojih su mnoga proizašla iz njegovog aktivizma u kampusu protiv Komunističke partije Kine (KPK). Univerzitet u Kvislendu je prošle godine došao u fokus svjetskih medija nakon ozbiljnih sukoba dvije grupe njegovih studenata, onih koji su podržavali demonstracije kolega u Hong Kongu i drugih koji su stali u odbranu politike zvaničnog Pekinga. Pavlou tvrdi da su tokom tih sukoba prokineski demonstarnti fizički nasrnuli na njega i prijetili mu preko društvenih mreža smrću.

"Ovo je politički proces koji udara na pravo slobode govora i kojim se pokušava zaustaviti moj aktivizam za Hong Kong i moja kritika KP Kine”, tvrdi Pavlou.

Takav zaključak Pavlou argumentuje, kako naglašava, trivijalnim optužbama protiv njega od strane univerzitetakih vlasti, poput one da je koristio olovku iz prodavnice u kampusu a potom je vratio na policu, umjesto da je plati i odnese sa sobom.

Da se radi o političkim motivisanom procesu protiv ovog studenta misli i blizu 25 hiljada gradjana Australije koji su dosad potpisali peticiju podrške Pavlou.

ABC nije mogao vidjeti dokument UK u kome su sadržane optužbe jer su svi detalji postupka povjerljivi.

Predsjednica studentskog Saveza tehnološkog univerziteta u Kvinslendu Olivia Brum, koja je pregledala cijeli dokument, izjavila je za ABC kako smatra da je većina od 11 tačaka optižnice protiv Pavlou "apsurdno trivijalna".

"Optužbe su povezane ili sa aktivizmom koji je Dru sprovodio u vezi s Kinom, njegovom podrškom hongkonškoj demokratiji ili s onim što je radio u kampusu i na internetskim forumima ," rekla je Brum. Ona zaključuje da veći dio izvještaja koji je osnov za procesuiranje Pavlou, a posebno način na koji je taj izvještaj sastavljen, ukazuju na to da se protiv Drua vodi osvetnički postupak jer je on postao trn u oku rukovodstva Univerziteta.

Portparol Univerziteta u Kvislendu je rekao da "ne bi bilo prikladno" da komentariše specifičnosti pojedinačnog disciplinskog postupka. Međutim, univerzitet je demantovao da se postupak ima veze sa političkim uvjerenjima studenta Pavloua. Advokat Toni Moris, koji se ponudio zastupati studenta Pavlou pro bono, kaže kako je ovaj postupak udar na slobodu govora.

"Dru je bio uznemiren situacijom u Hong Kongu ali i groznim genocidom koje kineske vlasti sprovode nad muslimanima u zapadnoj Kini, i o tome je javno govorio i pisao”, objašnjava advokat Moris i zaključuje:

"Univerziteti ne treba da postoje da bi podržavali totalitarne strane vlade." Aranžmani Univerziteta Kvislend s kineskim vladinim organizacijama predmet su velike pažnje medija u Australiji i Americi u proteklih 12 mjeseci.

Kineska vlada je tako više godina sufinancirala najmanje četiri univerzitetska programa, uključujući jedan o ulozi Kine u globalnoj politici, ljudskim pravima i borbi protiv terorizma.

Portparolka UK kaže da Institut Konfučije i njegovi saradnici preko kojih je išla pomenuta podrška kineske vlade, nisu bili uključeni u dizajniranje i vodjenje ovih programa. Takodje, zanimljivo je da je potpredsjednik Univerziteta Piter Hej bio viši neplaćeni savjetnik i član vrhovnog Vijeća Hanban Instituta, sa sjedištem u Pekingu, koji je odgovoran za vođenje Instituta Konfučije širom svijeta. Uz sve to, Univerzitet u Kvislendu je također prošle godine, imenovao generalnog konzula Kine u Brisbaneu, Ksu Jia, za vanrednog profesora.

Dr Ksu je dospio u medije u maju 2019. kada je tokom demonstracija studenata u Hong Kongu pohvalio "spontano i patriotsko ponašanje" kineskih studenata u Kviselndu koji su podrzavali vlasti u Pekingu. Za one druge, koji su bili na strani studenata u Hong Kongu je rekao da su "anti-kineski separatisti”. Sve je završilo manjim diplomatskim skandalom tako da je na kraju morao da se oglasi ministar vanjskih poslova Australije Moris Pejn, koji je pozvao strane diplomate da “ne daju podršku uznemirujućem ili potencijalno nasilnom ponašanju”.

U svom najnovijem godišnjem izvještaju Univerzitet Kvislend je saopštio da bi mogao izgubiti planirani prihod od 100 do 200 miliona dolara zbog zabrane putovanja uzrokovane koronavirusom. Mjere su spriječile mnoge kineske studente da putuju u Australiju nakon 1. marta, da bi ubrzo posle toga zabrana bila proširena na sve strane studente. Univerzitet je od međunarodne školarine u 2019. godini prihodovao 679 miliona dolara.

Bonus video: