KORiSTILI BOJEVU Mu_NICIJU

Aktivisti: Turski vojnici pucali na demonstrante u Siriji, dvije osobe poginule

Tursko-ruske patrole na putu M4 koji prolazi kroz provinciju Idlib dio su sporazuma o primirju Turske i Rusije, potpisanog početkom marta. Tim primirjem su okončane direktne borbe turske vojske i snaga sirijske vlade
671 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Foto: AP
Sirija, Foto: AP

Najmanje dvije osobe su poginule, a više ih je ranjeno jutros kada su turski vojnici pucali bojevom municijom i bacali suzavac na demonstrante koji su blokirali glavni put na sjeverozapadu Sirije, izjavili su sirijski opozicioni aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su turski vojnici jutros uklanjali smeće s puta kada su ih demonsranti zasuli kamenicama, na šta su oni odgovorili otvaranjem vatre.

Opservatorija je navela da su dvije stradale osobe bile pobunjenički borci, dok je kolektiv Al-Dorar Al-Šamija naveo da su u pitanju demonstranti.

Turska vojska za sada nije komentarisala incident.

Kako bi spriječili zajedničko tursko-rusko patroliranje, demonstranti nedjeljama blokiraju dio puta M4 blizu sela Najrab u provinciji Idlib koje je pod kontrolom snaga sirijske vlade.

Tursko-ruske patrole na putu M4 koji prolazi kroz provinciju Idlib dio su sporazuma o primirju Turske i Rusije, potpisanog početkom marta. Tim primirjem su okončane direktne borbe turske vojske i snaga sirijske vlade.

Turska i Rusija su 15. marta počele da patroliraju putem M4, ali ne svuda gdje je predviđeno, zbog protesta protivnika sporazuma.

Protivnici sporazuma Rusije i Turske protive se tome da ruski vojnici, koji podržavaju predsjednika Sirije Bašara Asada, patroliraju pobunjeničkim oblastima.

Moskva se u sirijski građanski rat umješala 2015. i od tada je glavni Asadov saveznik. S druge strane, Turska u Idlibu podržava snage sirijske opozicije.