Kina upozorila Australiju protiv vođenja istrage o koronavirusu

Ambasador Čeng Džinje rekao je u intervjuu za Ostrelijan fajnenšal rivju (Australian Financial Review) objavljenom danas da je zalaganje za takvu istragu "opasno" i predvidio da neće naići na podršku
831 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski ambasador upozorio je australijsku vladu da njena istraga oko novog koronavirusa može da izazove bojkot kineskih potrošača koji bi mogli da prekinu odlaske u Australiju radi turizma ili studiranja, ili da prestanu da kupuju vodeće izvozne artikle kao što su govedina i vino.

Ambasador Čeng Džinje rekao je u intervjuu za Ostrelijan fajnenšal rivju (Australian Financial Review) objavljenom danas da je zalaganje za takvu istragu "opasno" i predvidio da neće naići na podršku.

"Pribjegavanje sumnjama, okrivljavanjima ili podjelama u tako kritičnom vremenu samo može da podrije globalne napore u borbi protiv ove pandemije", rekao je Čeng.

Australijska vlada je zatražila sprovođenje istrage o novom koronavirusu koji se prvo pojavio u Kini krajem decembra, i promene u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog njenih navodnih propusta u upravljanju pandemijom.

Australijski ministar Greg Hant rekao je ranije da je nezavisna istraga u interesu Australije i svijeta.

"Vidjeli smo da je tri miliona ljudi inficirano i više od 200.000 izgubljenih života tako da naravno mora da postoji nezavisna istraga" rekao je Hant za "Australian Broadcasting Corp".

Po njegovim rečima bilo bi veoma čudno ne preispitati jedan globalni kataklizmični događaj, i dodao da na kraju treba da se preduzmu koraci koji nisu samo u interesu Australije nego su u interesu čovječanstva.

Obrazovanje je treća najveća izvozna industrija u Australiji, a najveći broj stranih studenata su iz Kine. Kina je takođe najveći trgovinski partner Australije.

Bonus video: