Lažno je optužili da je donijela koronavirus u SAD: Matje Benasi, meta teoretičara zavjere

"Bilo je to poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru i tako danima", rekla je Matje Benasi u ekskluzivnom razgovoru za CNN
6638 pregleda 0 komentar(a)
Matje Benasi, Foto: Screenshot/Youtube
Matje Benasi, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 27.04.2020. 22:45h

Matje Benasi, rezervistkinja američke vojske i majka dvoje djece, postala je meta teoretičara zavjere koji je lažno guraju u izvorište pandemije koronavirusa, odnosno govore kako je baš ona donijela bolest iz Kine. Lažne tvrdnje svakodnevno se šire po Jutjubu, dosad su imale stotine hiljada pregleda, a prihvatili su ih i mediji pod kontrolom kineske Komunističke partije, piše CNN, a prenosi Index.hr.

Iako nikad nisu bili pozitivni na testu za koronavirus, niti su imali simptome, Benasi i njen suprug postali su predmet rasprave o epidemiji na kineskim društvenim mrežama, posebno na korisničkim računima koji su poznati kao pokretači koordinisanih aktivnosti među sljedbenicima.

Ove tvrdnje potpuno su preokrenule njihove živote, piše CNN.

Supružnici kažu da je njihova adresa stanovanja objavljena na internetu i da su prije zatvaranja korisničkih računa na društvenim mrežama njihovi sandučići bili zatrpani porukama ljudi koji vjeruju u teorije zavjera.

"Bilo je to poput buđenja iz lošeg sna"

"Bilo je to poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru i tako danima", rekla je Matje Benasi u ekskluzivnom razgovoru za CNN, što je bio njen prvi javni istup otkako je počela hajka.

Kako se koronavirus širio svijetom tako su išle i dezinformacije o bolesti.

Tehnološki giganti ukazivali su na korake koje preduzimaju u borbi protiv dezinformacija oko koronavirusa, ali to nije nimalo pomoglo bračnom paru Benasi.

Patnja porodice ukazuje kako se očigledne neistine mogu pojačati na društvenim mrežama. Ujedno je to i podsjetnik da dezinformacije na internetu, koliko god smiješne i očito neistinite izgledale, mogu imati stvarane i trajne učinke izvan interneta, piše CNN.

Matje i njen suprug Met i dalje rade za vladu. Matje je civilna službenica, zadužena je za bezbjednost u američkoj vojnoj bazi Fort Belvoiru u Virdžiniji.

Met je penzionisani oficir ratnog vazduhoplovstva, a sada radi kao civilni službenik ratnog vazduhoplovstva u Pentagonu.

Uprkos tome što oboje rade za američku vladu, imaju isti osjećaj bespomoćnosti kao i drugi koji su bili meta uznemiravanja i dezinformacija.

"Želim da me svi prestanu uznemiravati, radi se o online maltretiranju koje se otelo kontroli", kroz suze govori Matje.

Pokušali ukloniti video s Jutjuba

Met je pokušao ukloniti video s Jutjuba i spriječiti širenje po internetu.

Supružnici kažu da su kontaktirali advokata koji im je rekao da se malo toga može učiniti, a isto su čuli i od lokalne policije.

Teorije zavjere ne razlikuju se od virusa prema tome kako se razvijaju, mutiraju kako bi se širile i opstale.

Prije nego što je Matje Benasi postala glavna protagonistkinja u ovoj zavjeri, mjesecima su kružile razne varijacije.

U prvim nedjeljama pandemije koronavirusa teoretičari zavjere počeli su bez dokaza tvrditi da se radi o američkom biološkom oružju.

Kasnije je jedan član kineske vlade javno promovisao mišljenje da je američka vojska donijela virus u Kinu.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je da je "potpuno smiješno i neodgovorno" od nekoga ko istupa u ime kineske vlade da zastupa takvu tvrdnju.

Tek u martu, nastavlja CNN, mjesecima nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Kini, teoretičari zavjere okrenuli su svoj fokus prema Matje Benasi.

Neutemeljena teorija počela s njenim učešćem na Svjetskim vojnim igrama, koje su u oktobru prošle godine održane u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je epidemija započela.

Kako su Amerikanku okrivili za dolazak korone u SAD

Matje Benasi takmičila se u biciklizmu, pretrpjevši nezgodu u posljednjem krugu u kojoj je slomila rebro i zadobila potres mozga.

Uprkos padu, Benasi je uspjela završiti trku, ali pokazalo se da je to samo početak još gore priče.

Iako su na igrama učestvovale stotine američkih vojnika, u teoriji zavjere Matje Benasi je izvučena iz gomile i dobila je glavnu ulogu.

Možda najistaknutiji promoter ideje da Benasi ima ulogu u izmišljenoj zavjeri da se zarazi svijet bio je Džordž Veb, plodan 59-godišnjih američki dezinformator.

Veb već godinama redovno emituje klevete uživo na Jutjubu, te ima 27 miliona pregleda i 100.000 pratilaca.

CNN je 2017. godine otkrio kako je Veb, član trojca teoretičara zavjera koji je plasirao lažnu glasinu o teretnom brodu s "prljavom bombom" koji je trebao uploviti u Čarlston u Južnoj Karolini.

To se nikad nije dogodilo, ali su tvrdnje dovele do toga da su djelovi jedne od najvećih luka u Americi bili zatvoreni iz bezbjednosnih razloga.

Donedavno su Vebovi videozapisi na Jutjubu sadržali i oglase, što je značilo da ova platforma u vlasništvu Gugla zarađuje na Vebovim dezinformacijama, kao što je zarađivao i on sam.

Veb je čak tvrdio da se italijanski DJ Beni Benasi, čija je pjesma Satisfaction, 2002. postala svjetska senzacija, zarazio koronavirusom i da je dio zavjere zajedno s Matje i Metom Benasijem.

Beni je CNN-u rekao kako nikad nije upoznao Matje i Meta, s kojima uopšte nije u srodstvu.

Benasi je vrlo često prezime u Italiji.

Dodao je da mu nije dijagnostifikovan Covid-19.

Kao i umjetnici širom svijeta, otkazao je koncerte zbog socijalne distance i ograničenja putovanja.

Veb je prethodno pogrešno tvrdio da je DJ Beni, Holanđanin.

Vođa hajke u razgovoru za CNN nije ponudio nikakav dokaz

U telefonskom razgovoru za CNN prošlog četvrtka, koji je prenosio uživo svojim pratiocima na Jutjubu, Veb nije ponudio nikakav dokaz kojim bi podupro svoje tvrdnje o supružnicima te je rekao je kako sebe smatra istraživačkim novinarom, a ne teoretičarom zavjere.

Dodao je i kako je Jutjub u posljednje vrijeme prestao prikazivati oglase u njegovim videozapisima nakon što je počeo govoriti o koronavirusu.

Veb kaže da je obično zarađivao nekoliko stotina dolara mjesečno od Jutjuba.

Jutjub je CNN-u potvrdio da trenutno ne prikazuje oglase na Vebovom kanalu, ali nije otkrio jesu li se oglasi prikazivali ranije i koliko je novca njegov kanal mogao zaraditi.

Portparol je rekao kako Jutjub promoviše istinite informacije o koronavirusu.

Kompanija je uklonila neke prijeteće komentare o supružnicima Benasi koji su bili objavljeni ispod Vebovih videozapisa.

Jutjub je takođe uklonio neke videozapise koje je Veb ranije objavio.

Iako su optužbe o bračnom paru Benasi neistinite, prijetnje s kojima se suočavaju i strah koji osjećau itekako su stvarni.

Met Benassi kaže da strahuje kako će se ovo pretvoriti u drugi "Picagejt", misleći na još jednu neutemeljenu teoriju zavjere koja je tvrdila da pedofilski krug, u kojem je učestvovala i Hilari Klinton, operiše iz jedne vašingtonske picerije.

Ova teorija nije privukla mnogo pažnje mejnstrim medija sve dok se krajem 2016. godine u piceriji nije pojavio čovjek koji je ispalio rafal i rekao da je došao istražiti "Picagejt".

"Zaista je teško Veba izvesti pred sud. Pravosudne službe reći da ne mogu učiniti ništa zato što u ovoj zemlji imamo slobodu govora i uputiti nas na privatnog advokata. To smo i učinili, ali pokazalo se da je ljudima kao što smo mi jednostavno preskupo voditi takvu parnicu. Ni policija ni sudovi ne mogu nam pomoći", rekao je Met Benasi.

Video zapisi i dalje na Jutjubu

Met dodaje da se žalio Jutjubu, ali čak i ako videozapisi budu uklonjeni, to traje danima.

Dotad se video već proširi internetom i šteta je počinjena.

Ili što je još gore, Vebovi materijali uklonjeni su s Jutjuba i potom se ponovno pojavljuju na istoj platformi.

U Kini su klevetnički zapisi o supružnicima Benasi završili na platformama kao što su WeChat, Weibo i Xigua Video te su prevedeni na kineski.

Iskustvo bračnog para Benasi, nažalost, nije jedinstveno, smatra Daniele Sitron, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Bostonu, koja se bavi online uznemiravanjem.

Suočene sa "sajber gomilom", policijske i pravosudne službe često ne mogu ili ne žele istraživati.

"Što se tičeJutjuba, zakon se mora promijeniti. Trenutno je platforma prema federalnom zakonu potpuno zaštićena od zakonske odgovornosti. Zakon im ne može ništa", rekla je Sitron.

"Što god se dalje događalo, šteta je već učinjena. Znam da stvari više nikad neće biti iste. Svaki put kad neko na Guglu ukuca moje ime, pisaće da sam prva pacijentkinja", rekla je Matje za CNN.

Bonus video: