Gebrejesus: Svijet je trebalo pažljivije da sluša SZO, kriza je počela 30. januara

Šef SZO je rekao da je SZO cijelom svijetu preporučila da primijeni globalni pristup na području javnog zdravstva
1691 pregleda 4 komentar(a)
Gebrejezus, Foto: Tedros Adhanom Gebrejezus
Gebrejezus, Foto: Tedros Adhanom Gebrejezus

Svijet je trebalo da posluša Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), koja je još krajem januara upozorila na koronavirus, izjavio je generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je, komentarišući politiku popuštanja restriktivnih mjera, kazao da SZO nema mandat da prisili države na sprovođenje njenih preporuka.

"Svijet je trebalo pažljivije da sluša SZO jer je svjetska kriza počela 30. januara kada je izvan Kine bilo 82 zaraženih, a nije bilo preminulih", rekao je Gebrejesus, prenose agencije.

On je dodao da je SZO cijelom svijetu preporučila da primijeni globalni pristup na području javnog zdravstva.

"Rekli smo da treba identifikovati oboljele, testirati ih, izolovati i pronaći s kim su bili u kontaktu. Zemlje koje su poslušale te preporuke u boljem su položaju. To je činjenica", rekao je Gebrejesus, dodajući da to pokazuje koliko je važno slušati preporuke SZO.

Glavni direktor SZO, koju je Vašington prestao da finansira optuživši je da loše upravlja krizom koronavirusa i da je kasno upozorila svijet na opasnost pandemije kako ne bi naljutila Peking, rekao je da će nastaviti da daje preporuke utemeljene na nauci i na dokazima.

"Svaka zemlja treba da odluči hoće li ih primjenjivati", poručio je on.

Bonus video: