El Salvador: Predsjednik izdao dozvolu za ubijanje u borbi protiv bandi

"Policija i vojska na prvo mjesto moraju da stave svoje živote, živote svojih kolega i poštenih građana", naveo je Bukele
5726 pregleda 0 komentar(a)
Zatvor u El Salvladoru, Foto: BETA/AP
Zatvor u El Salvladoru, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 28.04.2020. 09:04h

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele dozvolio je vojsci i policiji da koristi ”smrtonosnu silu” u borbi protiv bandi, pošto je tokom vikenda u obračunima kriminalaca stradalo više od 50 osoba, piše CBS, a prenosi RTS.

"Policija i vojska na prvo mjesto moraju da stave svoje živote, živote svojih kolega i poštenih građana", naveo je Bukele. "Smrtonosnu silu koristite u samoodbrani ili u odbrani života građana", dodao je on.

Prethodno je naredio je potpunu 24-časovnu izolaciju zatvora nakon što je broj mrtvih tokom okršaja bandi u toj zemlji skočio na 22 dnevno.

Bukele je posle ovog izvještaja naredio da se vođe bandi drže u potpunoj izolaciji, dok su zatvorske vlasti odlučile da pripadnike rivalskih kriminalnih organizacija smjeste zajedno u ćelije, nadajući se da bi takav potez mogao dovesti do smirivanja tenzija.

Na fotografijama svjetskih agencija vide se zatvorenici koji, svi u istoj prostoriji, kleče tik jedan uz drugog, iako je u zemlji na snazi preporuka o socijalnom distanciranju

"Ubice ćemo natjerati da do kraja života žale zbog onoga što su učinili", naveo je predsednik El Salvadora.

Prije samo nekoliko godina, Salvador je imao najvišu stopu ubistava u Latinskoj Americi zbog žestokog rata uličnih bandi, poznatih pod nazivom "mara".

Međutim, od kad je Bukele na vlasti, broj ubistava se smanjio, a Salvador je poslednjih meseci registrovao nekoliko dana bez ubistava.

Inače, Salvador je uveo neke od najstrožih mjera u Latinskoj Americi tokom borbe protiv širenja koronavirusa.

Bonus video: