Nove smjernice Bijele kuće o povećanju testiranja dok se Tramp zalaže za otvaranje škola

Tramp je juče u razgovoru sa guvernerima izjavio da bi savezne države trebalo ozbiljno da razmisle o ponovnom otvaranju škola, iako su mnogi rekli da bi bilo nesigurno da se učenici vraćaju do ljeta
743 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: AP
Donald Tramp, Foto: AP

Bijela kuća objavila je nove smjernice kao odgovor na kritike da je testiranje na koronavirus u SAD sporo, dok predsjednik Donald Tramp pokušava da vrati fokus na ublažavanje mjera zalažući se prvenstveno za otvaranje škola.

Tramp je juče u razgovoru sa guvernerima izjavio da bi savezne države trebalo ozbiljno da razmisle o ponovnom otvaranju škola, iako su mnogi rekli da bi bilo nesigurno da se učenici vraćaju do ljeta.

On zagovara otvaranje škola u trenutku kad Centar za kontrolu i prevenciju bolesti radi na finalizaciji smernica za ponovno pokretanje ekonomije.

Predsjednik SAD smatra da je otvaranje škola ključno za ponovno pokretanje ekonomije jer bez bezbjednog mjesta za djecu, roditelji će se teško vratiti na posao.

Međutim, neki od obrazovnih zvaničnika kažu da bi otvaranje škola donijelo "veliki rizik i malo nagrade", pogotovo jer se bliži kraj godine.

Trampova administracija takođe je otkrila nacrt saveznim državama o povećanju testiranja tokom naredne nedjelje.

Nove smjernice osiguraće da savezne države imaju dovoljno testova na raspolaganju za najmanje 2,6 odsto populacije svakog mjeseca, a područja koja su teže pogođena virusom moći će da se testiraju u većoj mjNove smernice Bele kuće o povećanju testiranja dok se Tramp zalaže za otvaranje škola.

Bonus video: