VEĆ ODOBRILI 194 MILIONA EURA

EU će razmotriti otpisivanje dugova koje traži pet afričkih zemalja

"Razgovarali smo sa vođama zemalja G5 Sahela o konkretnim akcijama da im pomognemo da smanjimo terorističku prijetnju", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na konferenciji za novinare poslije video konferencije sa vođama Malija, Nigera, Burkine Faso, Mauritanije i Čada
435 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz subsaharske Afrike, Foto: Beta/AP/Sam Mednick
Detalj iz subsaharske Afrike, Foto: Beta/AP/Sam Mednick

Evropska unija danas je odobrila 194 miliona eura za pet zemalja podsaharske Afrike da bi ojačali njihove bezbjednosne snage, a na video konferenciji sa predstavnicima tih zemalja obavezala se da će razmotriti njihov zahtjev za otpisivanje afričkog duga.

"Razgovarali smo sa vođama zemalja G5 Sahela o konkretnim akcijama da im pomognemo da smanjimo terorističku prijetnju", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na konferenciji za novinare poslije video konferencije sa vođama Malija, Nigera, Burkine Faso, Mauritanije i Čada.

Vođe zemalja G5 su tražile da se jednostavno otpiše afrički dug da im pomogne da se suoče sa zdravstvenim i ekonomskim troškovima borbe protiv pandemije koronavirusa.

"Dogovorili smo se da vodimo raspravu o tom zahtevu unutar Evropske unije i sa drugim međunarodnim partnerima", rekao je Mišel navodeći konkretno Međunarodni monetarni fond. On je dodao da će nova video konferencija biti organizovana za tri mjeseca da se vidi dokle se stiglo.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel koji je učestvovao na sastanku napisao je preko Tvitera da je EU objavila da će dati dodatnih 194 miliona evra da ojača bezbjednosne snage u tim zemljama i ubrza raspoređivanje osnovnih usluga u osetljivim zonama.

To se odnosi na oblast nazvanu "tri granice" između Malija, Nigera i Burkine Faso gdje su česti napadi ekstremista.

Šarl Mišel je ukazao da je EU dala regionu 4,5 milijardi eura tokom proteklih šest godina.

Preporučujemo za Vas