Dvije studije objavile suprotne rezultate djelotvornosti lijeka remdesivir protiv koronavirusa

Remdesivir se daje intravenozno i namijenjen je da utiče na enzim koji reprodukuje virusni genetski materijal. U testovima na životinjama za Sars i Mers, bolesti izazvane sličnim koronavirusima, taj lijek je pomogao da se spriječi infekcija i ublažio težinu simptoma kada je dat dovoljno rano u toku bolesti
918 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2020. 18:41h

Američka laboratorija Gilied (Gilead) objavila je danas da je njen lijek remdesivir pokazao "pozitivne" rezultate kod oboljelih od Kovida-19 u velikom kliničkom ispitivanju, a ubrzo poslije toga u medicinskom časopisu Lanset (Lancet) objavljena je druga studija koja pokazuje da taj lijek uopšte nije djelotvoran u liječenju te bolesti.

"Gilied Sajensis (Gilead Sciences) ima saznanja o pozitivnim podacima proizašlim iz studije koju je sproveo Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti na njenom antiviralnom lijeku remdesivir za lečenje Kovida-19", navela je kompanija Gilied bez dodatnih detalja.

Američka laboratorija sprovela je veliko kliničko testiranje zajedno sa američkim nacionalnim institutitima za zdravlje. U studiji je testiran remdesivir u odnosu na upotrebu uobičajenih lekova na oko 800 hospitalizovanih pacijenata širom sveta zaraženih korona virusom. Glavni pokazatelj je koliko dugo je potrebno pacijentu da se oporavi, prenosi AP.

Međutim isto danas je druga studija objavljena u časopisu Lanset ukazala da lijek remdisivir američke kompanije Gilied "nema znatne kliničke predonsti" pri upotrebi za liječenje Kovida-19.

"Liječenje remdesivirom ne ubrzava ozdravljenje niti smanjuje smrtnost vezano za Kovid-19 u odnosu na placebo", navodi se u toj studiji sprovedenoj u Kini, prenosi Frans pres.

Remdesivir se daje intravenozno i namijenjen je da utiče na enzim koji reprodukuje virusni genetski materijal. U testovima na životinjama za Sars i Mers, bolesti izazvane sličnim koronavirusima, taj lijek je pomogao da se spriječi infekcija i ublažio težinu simptoma kada je dat dovoljno rano u toku bolesti.

Međutim lijek nigdje u svijetu još nema dozvolu za upotrebu, navodi AP.

Bonus video: