Južna Koreja istražuje uzrok požara u kojem je poginulo 38 radnika

Vlasti pretpostavljaju da je paljenje uljne magle izazvalo eksploziju, koja je izbila suviše iznenada da bi radnici pobjegli.
180 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasci gase požar, Foto: AP
Vatrogasci gase požar, Foto: AP

Vlasti Južne Koreje danas istražuju šta je izazvalo jedan od najsmrtonosnijih požara u zemlji posljednjih godina, u kojem je poginulo 38 građevinskih radnika.

U eksploziji koja je juče odjeknula kroz skladište u Ičeonu, južno od Seula, povrijeđeno je još 10 ljudi, navode južnokorejske vlasti.

U vrijeme izbijanja požara, 78 radnika je bilo u magacinu i prema riječima jednog od vatrogasnih zvaničnika svi su evidentirani.

Tim vatrogasaca, policije i drugih zvaničnika danas je ušao u skladište kako bi ispitao šta je izazvalo požar.

Vlasti pretpostavljaju da je paljenje uljne magle izazvalo eksploziju, koja je izbila suviše iznenada da bi radnici pobjegli.

Policija je odvojeno ispitivala da li je izgradnja uključivala bilo kakvo kršenje lokalnih zakona o gradnji.

Ispitano je šest zvaničnika građevinskih i drugih firmi koje su učestvovale u izgradnji skladišta dok 15 zvaničnika neće smjeti da napusti Južnu Koreju, a njihova imena niijesu saopštena jer je istraga u toku.

Južna Koreja se decenijama bori da poboljša bezbjednosne standarde i promijeni stavove kojima se bezbjednost tretira kao podređena ekonomskom napretku i pogodnosti.

U gradu Mirjang 2018. godine 46 ljudi je poginulo u požaru u maloj bolnici koja nije imala protivpožarni sistem, a 2008. u požaru u rashladnom skladištu u Ičeonu poginulo je 40 radnika.

Bonus video: