Humanitarci, orgije i zloupotreba bijede

Radnici humanitarne organizacije Oksfam su na Haitiju organizovali orgije sa ženama koje su zavisile od njihove pomoći
155 pregleda 3 komentar(a)
Oksfam, Foto: Reuters
Oksfam, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2018. 15:55h

Radnici humanitarne organizacije Oksfam su na Haitiju organizovali orgije sa ženama koje su zavisile od njihove humanitarne pomoći. Takvi skandali u svijetu "humanitaraca" poznati su još od rada u bivšoj Jugoslaviji.

Saradnik neke humanitarne organizacije trebalo bi da radi u korist onih koji zavise od njegove pomoći. No slika nesebičnih pomagača na područjima zahvaćenima ratom dijelom je mit. Onaj ko pomaže ima moć. Neki od njih zloupotrebljavaju tu moć.

Nedavno se saznalo da su zaposleni u britanskoj nevladinoj organizaciji Oksfam nakon teškog potresa na Haitiju 2010. slavili u zvaničnoj vili organizacije, gdje su upriličene orgije sa prostitutkama. I u humanitarnim akcijama u Čadu 2006. bilo je takvih zabava. Na jugu Sudana su saradnici Oksfama čak silovali žene.

To nije prvi seks-skandal koji potresa svijet organizacija za humanitarnu pomoć.

"Saradnici i partneri humanitarnih organizacija u kriznim područjima su često bili saučesnici u seksualnom iskorišćavanju stanovništva", kaže za DW Burkhard Vilke iz Njemačkog instituta za društvena pitanja. To što sada izlazi na svjetlost dana samo je vrh ledenog brega.

Drugi aktuelni primeri: "Ljekari bez granica“ su nedavno prijavili 24 slučaja zloupotrebe i seksualnog uznemiravanja tokom protekle godine. Humanitarna organizacija "International Rescue Committee“ (IRC) je priznala da su u Kongu zabilježena tri slučaja seksualne zloupotrebe.

Bordel na Balkanu

Zastranjivanja je bilo i za vrijeme jugoslavenskih ratova devedesetih godina. U ratnom vihoru na Balkanu zabilježena su seksualna iskorišćavanja djevojaka i žena od strane međunarodnih pomagača. Plavi šjlemovi i humanitarni radnici su navodno redovno posjećivali prostitutke.

Kako bi pomogla na licu mjesta, njemačka organizacija za pomoć ženama „Medica Mondiale“ zalagala se za traumatizovane žene u Bosni i Hercegovini. I danas ova nevladina organizacija pomaže ženama u kriznim područjima.

Ara Stjelau, zadužena za međunarodne programe ove organizacije, kaže za DW da se na odlazak kod prostitutke u miljeu međunarodnih pomagača i humanitaraca dugo gledalo kao na "privatno zadovoljstvo". Stjelau se dobro sjeća riječi vodećeg radnika jedne njemačke humanitarne organizacije. Suočen sa seksualnim zastranjivanjima pojedinih kolega, on je rekao: "Ja ne mogu da gledam šta moji saradnici rade ispod pokrivača.“

Ustručavanje sve manje

Žene se odlučuju na prostituciju iz nužde. Teška situacija u kojoj se nalaze dovodi do toga da žene uzimaju hranu i novac za seksualne usluge, kaže Stjelau. Humanitarci imaju moć jer dijele humanitarnu pomoć.

"Saradnici jedne organizacije raspolažu novcem, a time i uticajem jer oni odlučuju da nekome pomognu a nekome ne. I to stvara iskušenja“, kaže Vilke. Te opasnosti je većina međunarodnih humanitarnih organizacija svjesna. Kodeksi ponašanja trebalo bi da sve saradnike humanitarnih organizacija na to podsjete. „Slučaj Oksfama pokazuje da se ne izvlače uvijek pouke“, kaže Vilke.

Čak i kada prostitucija nije kršenje zakona – a u većini zemalja jeste – organizacije poput Oksfama rizikuju da izgube dobar imidž na kojem su dugo radile. U svijetu humanitarnih organizacija vjerodostojnost je važna valuta, jer su nevladine organizacije upućene na donacije. A donatori žele da znaju ko i kako upotrebljava njihov novac.

"Zato javnost mora biti informisana o zastranjivanju i to bez ikakve zadrške“, preporučuje Vilke. Institut za koji radi izdaje u Njemačkoj poseban pečat organizacijama koje se ponašaju fer i transparentno. Ako zastrane, gube taj pečat.

Donacija sve manje

Koliko osjetljivo reaguju donatori najbolje je na svojoj koži osjetio UNICEF. Nakon finansijske afere 2007. tadašnji šef njemačkog komiteta organizacije Ditrih Garlihs morao je da podnese ostavku i izgubio je pomenuti pečat. Posljedica toga bio je pad godišnjih donacija sa 81 milion na 55 miliona eura.

U Velikoj Britaniji takva vrsta pečata ne postoji. U Oksfamu stvar do sada nisu htjeli da istjeraju na čistac. Tako je organizacija još 2011. u jednom saopštenju navela da je otpušten tim koji je upravljao ovom organizacijom na Haitiju. Kao razlozi su navedeni zloupotreba i kršenje pravila. Ali nijednom rječju nisu spomenuti prostitucija ili orgije.

Bonus video: