"OBILAN IZVOR"

Farmaceutska industrija ispituje 145 potencijalnih terapija za COVID-19

Čelnici najvećih farmaceutskih kompanija istakli su na konferenciji da njihove kompanije sarađuju i dijele podatke kako bi ubrzale istraživanje i razvoj ljekova
1755 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Farmaceutske kompanije ispituju više od 140 supstanci u trci za nalaženje ljekova za COVID-19, bolest koju prouzrokuje novi koronavirus, objavila je glavna organizacija te industrije.

Među potencijalnim ljekovima za COVID-19 njih 77 je već razvijeno za druge bolesti dok ih je 68 novo, rekao je Tomas Kueni, čelnik Međunarodne federacije proizvođača ljekova (IFPMA) iz Ženeve.

"Imamo obilan izvor", rekao je na onlajn konferenciji za medije i dodao da je 25 kompanija počelo klinička ispitivanja.

Čelnici najvećih farmaceutskih kompanija istakli su na konferenciji da njihove kompanije sarađuju i dijele podatke kako bi ubrzale istraživanje i razvoj ljekova, prenosi agencija Hina.

"Tradicionalno žestoko kompetitivna industrija se udružila", rekao je Kueni.

Kompanije rade na različitim pristupima u borbi protiv koronavirusa koji je ubio više od 230.000 ljudi otkako je počeo da se širi iz Kine krajem prošle godine.

Dok kompanija “Pfizer” traži način da spriječi umnožavanje virusa, “CSL Behring” i “Takeda” su se udružili kako bi razvili terapiju za sticanje imuniteta pomoću antitijela velikog broja oporavljenih pacijenata.

Drugi se oslanjaju na već postojeće ljekove.

“AstraZeneca” ispituje ljekove za rak krvi u sprečavanju otkazivanja rada pluća kod oboljelih od COVID-19.

IFPMA je obećao da će kompanije sarađivati sa vladama kako bi došlo do masovne proizvodnje ljekova po dostupnim cijenama.

Preporučujemo za Vas