Vojska SAD dizajnirala test koji bi mogao otkriti nosioce prije nego počnu širiti bolest

Koordinatori projekta se nadaju da će testiranjem krvi moći da otkriju prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije
6382 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test za koronavirus koji bi potencijalno mogao da identifikuje nosioce prije nego što postanu zarazni i nastave da šire bolest, piše Gardijan.

Test bi, prenosi taj list, bio prava revolucija jer bi otkrivao prisustvo virusa brže nego do sada i prije nego što nosilac postane zarazan.

To bi mogao biti značajan proboj u borbi protiv bolesti, a koordinatori projekta se nadaju da će testiranjem krvi moći da otkriju prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije, odnosno prije nego što ljudi pokažu simptome i nekoliko dana prije nego što se smatra da je nosilac sposoban da proširi virus na druge.

To je takođe oko četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu da otkriju prisustvo virusa, prenosi Tanjug.

Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Darpa), a koji je imao za cilj brzu dijagnozu bacila ili trovanja hemikalijama u hemijskom ratovanju.

Istraživanje je brzo preusmjereno kada je izbila pandemija, a očekuje se da će novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) u roku od nedjelju dana.

Ukoliko dobije odobrenje FDA, ovaj koncept testiranja popunio bi "dijagnostički jaz" i potpuno "izmijenio igru", poboljšavajući efikasnost programa testiranja i praćenja, dok vlade širom svijeta ublažavaju mjere, kažu iz Darpa.

Bonus video: