SZO ponavlja da novi koronavirus ima prirodno porijeklo

Rajan je na taj način odgovorio na izjavu predsjednika SAD Donalda Trampa da je vidio informaciju da je koronavirus možda nastao na institutu za virologiju u kineskm gradu Vuhanu
5268 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP
Ažurirano: 02.05.2020. 08:46h

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan ponovio je juče da ta ustanova vjeruje da novi koronavirus ima prirodno porijeklo.

Rajan je na taj način odgovorio na izjavu predsjednika SAD Donalda Trampa da je vidio informaciju da je koronavirus možda nastao na institutu za virologiju u kineskm gradu Vuhanu.

Rekao je da su timovi SZO slušali "iznova i iznova" mnoge naučnike koji su istraživali sekvence gena i korona virus i da su "uvjereni da ima prirodno porijeklo".

Tramp je juče kazao da je uvjeren da korona virus potiče s institutu za virologiju u Vuhanu, a potom je ponovo kritikovao odgovor SZO u ranoj fazi epidemije.

Većina naučnika vjeruje da se novi koronavirus pojavio krajem 2019. na pijaci u Vuhanu na kojoj su prodavane razne egzotične životinje i da je prešao na ljude sa neke od njih.

Odbor SZO za epidemiju koronavirusa preporučio je danas da se ona i dalje smatra globalnom zdravstvenom prijetnjom, što je najviši nivo upozorenja.

Zaraza koronavirusom potvrđena je širom svijeta kod više od 3.380.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 238.000.

Bonus video: