Bafet diže ruke od aviokompanija: Svijet se promijenio

Američki investitor prijavio rekordni gubitak od skoro 50 milijardi dolara i upozorio da bi svjetska tržišta mogla nastaviti da padaju
5594 pregleda 0 komentar(a)
Bafet je prvi put godišnji sastanak održap preko video-veze, Foto: Nati Harnik/AP
Bafet je prvi put godišnji sastanak održap preko video-veze, Foto: Nati Harnik/AP
Ažurirano: 04.05.2020. 21:50h

Voren Bafet, legendarni američki investitor, prodao je sav udio koji je njegova firma imala u četiri američke aviokompanije, upozoravajući da se „svijet promijenio“ za avionsku putničku industriju zbog krize koju je izazvao koronavirus.

Na godišnjem sastanku sa akcionirima svoje kompanije Berkshire Hathaway Inc, koji je ove godine prvi put održan preko video-veze i direktno prenošen na internetu, Bafet je kazao da sposobnost Sjedinjenih Država da izdrže krize pruža nadu, mada je priznao da bi pandemija mogla značajno da naudi ekonomiji i njegovim investicijama. U komentarima koji će uzdrmati finansijska tržišta ionako nestabilna zbog ekonomskog šoka, milijarder je kazao da bi pandemija mogla imati „izuzetno veliki“ raspon mogućih ishoda.

Bafet, 89, koji je zbog umijeća investiranja tokom decenija stekao nadimak „Prorok iz Omahe“ nagovijestio i da on smatra da berza još nije dostigla dno sadašnje provalije.

Tokom sastanka koji je trajao četiri i po sata, Bafet je rekao da je njegov konglomerat preduzeo brojne korake u odgovoru na pandemiju, uključujući i finansijsku pomoć operativnim jedinicama, ali i je priznao poraz kada je u pitanju njegova investicija u američke aviokompanije.

Investitor je otvorio sastanak u Omahi u Nebraski uvodnim izlaganjem koje je trajalo skoro dva sata kako bi umirio uznemirene investitore, pozivajući ih da ostanu posvećeni akcijama uprkos ovogodišnjim gubicima, čak i ukoliko kasnije ove godine uslijedi drugi talas pandemije.

Ilustrujući svoje izlaganje desetinama jednostavnih crno-bijelih slajdova, Bafet je kazao da je poslovanje tokom pandemije „priličan eksperiment“ koji ima „izuzetan raspon“ mogućih ekonomskih ishoda. Međutim, on je rekao da su Amerikanci odlijevali i prosperirali kroz krize kao što su Građanski rat i 1860-e, tokom pandemije gripa prije skoro vijek i tokom Velike depresije. Američka magija je prevagnula ranije i prevagnuće opet, kazao je. „Ništa ne može zaustaviti Ameriku kada se odluči usredsredi na nešto“, kazao je Bafet. „Do kraja života ću se kladiti na Ameriku“.

Sastanak je održan onlajn prvi put zbog pandemije, a Bafet u potpredsjednik Greg Abel, 57, proveli su skoro dva i po sata odgovarajući na pitanja akcionara.

Abela mnogi analitičari i investori smatraju vodećim kandidatom za Bafetovog nasljednika na mjestu izvršnog direktora firme.

Sastanak je počeo nekoliko sati nakon što je kompanija Berkshire prijavila rekordni gubitak od 49,75 milijardi dolara u prvom kvartalu.

Bafet je kazao da će operativna zarada, makar ove godine, biti „znatno manja“ nego što bi bila da nije došlo do pandemije.

Gotovinski udio kompanije na kraju kvartala iznosi 137,3 milijarde, mada je Bafet kazao da „smo spremni za veliko ulaganje“ možda u vidu transakcije u iznosu od 30 do 50 milijardi dolara.

Međutim, to definitivno neće biti američke aviokompanije, nakon što je Bafet potvrdio da je kompanija u aprilu prodala „sve pozicije“ u četiri najveće kompanije: American Airlines Group Inc (AAL.O), Delta Air Lines Inc (DAL.N), Southwest Airlines Co (LUV.N) and United Airlines Holdings Inc (UAL.O).

Bafet je takođe kazao da on neće pružati finansijsku podršku kompanijama kao što je to učinio 2008. godine tokom finansijske krize kada je kupovao akcije firme Goldman Sachs jer saada ne vidi ništa dovoljno „atraktivno“, čak ni nakon nedavnog pada na berzama.

Kompanija Berkshire Hathaway imala je značajan udio u američkim aviokompanijama na kraju 2019. godine. Međutim sada kada su hiljade aviona parkirane na pistama širom svijeta i bez jasnih naznaka kada bi se aviosaobraćaj mogao obnoviti, Bafet je kazao da je prodao akcije u industriji avioprevoza.

„Tu odluku smo donijeli u vezi sa aviokompanijama. Povukli smo novac iz tog posla uz značajne gubitke“, rekao je Bafet. „Nećemo finansirati nijednu kompaniju... ukoliko procijenimo da će nas to ubuduće dosta koštati”.

Bafet je kazao da je „pogriješio“ kada je investirao u taj sektor, koji je pandemija promiijenila skoro u potpunosti bez izuzetaka, što je ostavilo malo izbora investitorima.

„Pretrpjeli su ogroman udarac... U ovoj zemlji avioprevoz je praktično zatvoren“, kazao je on.

Iz većine američkih kompanija iz kojih je Bafet povukao novac, nijesu željeli da za Rojters komentarišu njegov postupak, ali su iz kompanije Delta Air Lines Inc kazali da su svjesni njegove prodaje i da „imaju izuzetno poštovanje prema Bafetu i cijelom timu u kompanije Berkshire“.

U saopštenju se dodaje da ostaju „uvjereni da će snaga koja je u suštini poslovanja njihove firme - naših ljudi, našeg brenda, naše mreže i naše operativne pouzudanosti - opstati i da će Delta uspjeti“.

Tračak nade za putničku industriju stigao je juče iz Kine, gdje je putovanje unutar zemlje za 1. maj zabilježilo veliki rast, a najveći skok je zabilježen u Vuhanu, epicentru epidemije koja je pogodila tu zemlju krajem prošle godine.

Ove godine bez „Vudstoka za kapitaliste“

Godišnji sastanak kompanije Berkshire Hathaway Inc obično traje tri dana uz večere, kupovanje i druge propratne događaje koji godišnje privuku desetine hiljada ljudi u Omahu koji žele da prisustvuju događaju koji Bafet naziva „Vudstok za kapitaliste“.

Greg Abel je ovog puta bio tu umjesto dugogodišnjeg potpredsjednika Čarlija Mangera, 96, koji se obično pridruži Bafetu kako bi odgovarali na pitanja akcionara.

Bafet je kazao da je Manger u „dobroj formi“ i „dobrog zdravlja“ i da se raduje sastanku sljedeće godine.

Potpredsjednik Ajit Jain, 68, koji je zadužen za poslovanje firme koje se tiče osiguranja i koji se takođe smatra mogućim kandidatom za izvršnog direktora, takođe nije prisustvovao video-sastanku.

Kompanija je saopštila da bord direktora zna ko bi postao direktor ukoliko bi Bafet preminuo ili bi bio onesposobljen da obavlja tu dužnost.

Bafetov najstariji sin Hauard bi najvjerovatnije postao predsjedavajući bez izvršnih ovlašćenja, navodi Rojters.

Abel je kazao investitorima da smatra da se „kultura kompanije“ neće promijeniti pošto Bafet i Manger više ne budu tu.

Bonus video: