NEMA KONKRETNIH DOKAZA

SZO smatra spekulacijama tvrdnje SAD o virusu iz laboratorije u Vuhanu

"Od američke vlade nismo dobili nikakve podatke, ni naučne dokaze o navodnom porijeklu virusa. To, dakle, za nas ostaje spekulacija", rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan
2076 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Vuhana, Foto: AP/Ng Han Guan
Detalj iz Vuhana, Foto: AP/Ng Han Guan
Ažurirano: 04.05.2020. 23:41h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) večeras je ocijenila kao "spekulacije" tvrdnje američkih zvaničnika koji su rekli da posjeduju dokaze da je novi koronavirus potekao iz jedne laboratorije u kineskom gradu Vuhan, gde su registrovani prvi slučajevi zaraze krajem 2019. godine.

"Od američke vlade nismo dobili nikakve podatke, ni naučne dokaze o navodnom porijeklu virusa. To, dakle, za nas ostaje spekulacija", rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je u nedelju da postoje "ogromne" naznake da novi koronavirus potiče iz biomedicinske laboratorije u Vuhanu.

"Mogu vam reći da postoji značajna količina dokaza da je to došlo iz te laboratorije u Vuhanu", rekao je Pompeo ne navodeći druge detalje.

Stručnjaci smatraju da se novi koronavirus pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci u gradu Vuhan, gdje su se prodavale žive egzotične životinje.

Pretpostavlja se da je virus životinjskog porijekla mutirao i prešao na čovjeka.

Preporučujemo za Vas