Odgovor Pekinga: Naučnici iz Vuhana su obučeni u Americi

"Laboratorija P4 u Vuhanu je rezultat saradnje kineske i francuske vlade", podsjetila je pred novinarima portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing
1100 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kine, Foto: AP
Detalj iz Kine, Foto: AP
Ažurirano: 07.05.2020. 18:32h

Naučnici kineske laboratorije, koja je na meti Sjedinjenih Američkih Država, obučeni su u SAD i u Francuskoj, naglasila je u četvrtak kineska vlada usred polemike o porijeklu novog koronavirusa.

Sporna je teza da je virus potekao iz laboratorija visoke bezbjednosti P4 u Vuhanu, gdje je kovid-19 otkriven krajem prošle godine, prenosi Hina.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u nedjelju da postoje "brojni dokazi" o tome, što je Peking odlučno odbacio.

"Laboratorija P4 u Vuhanu je rezultat saradnje kineske i francuske vlade", podsjetila je pred novinarima portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

"Projekat laboratorije, upravljanje i konstrukcija su izvedeni uz poštovanje strogih međunarodnih normi i prvi zaposleni su obučeni u laboratorijama P4 u Sjedinjenim Državama i u Francuskoj", precizirala je.

Ta laboratorija je 2017. dobila zvaničnu potvrdu tokom svečanosti u prisustvu tadašnjeg francuskog premijera Bernarda Kazeneva.

Počela je da radi na osnovu sporazuma između Kine i Francuske iz 2004. godine.

Laboratorijsku opremu je svake godine testirala treća strana, naglasila je Hua i ponovila da Pompeo nema nikakav dokaz da je virus izašao iz te laboratorije.

Bonus video: