Razgovarali telefonom

Tramp i Putin razgovarali o koronavirusu, cijenama nafte i kontroli naoružanja

Kremlj je naveo da su dva lidera razmijenila čestitke uoči 75. godišnjice pobjede saveznika nad nacistima u Drugom svjetskom ratu, ističući "istorijski značaj savezništva dva naroda koji im je omogućio da poraze zajedničkog neprijatelja"
1833 pregleda 2 komentar(a)
Putin i Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Putin i Tramp, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

Predsjednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, razgovarali su danas telefonom o napretku u borbi protiv koronavirusa, cijenama nafte i kontroli naoružanja, saopštili su Bijela kuća i Kremlj.

Kremlj je naveo da su dva lidera razmijenila čestitke uoči 75. godišnjice pobjede saveznika nad nacistima u Drugom svjetskom ratu, ističući "istorijski značaj savezništva dva naroda koji im je omogućio da poraze zajedničkog neprijatelja".

Ako Rusija i SAD budu slijedili duh iz vremena ratnog savezništva, mogli bi da ostvare uspjeh u suočavanju s pitanjima kao što su obezbjđivanje strateške stabilnosti, borba protiv terorizma, rješavanje regionalnih sukoba i borba protiv epidemija, naveo je Kremlj.

Bijela kuća je saopštila da su razgovarali o "napretku ka pobjedi nad pandemijom koronavirusa" i da je Tramp ponovio da su SAD "spremne da pruže pomoć bilo kojoj zemlji kojoj je potrebna, uključujući Rusiju". Kremlj nije naveo da li je Putin prihvatio tu ponudu.

Rusija je prošlog mjeseca poslala u SAD paket medicinske opreme.

Kremlj je naveo da su Tramp i Putin razgovarali i o situaciji na svjetskom tržištu nafte i ukazao na pozitivan uticaj sporazuma članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih proizvođača tog energenta, postignut zahvaljujući zajedničkim naporima predsjednika SAD i Rusije.

Povodom kontrole naoružanja, "Tramp je potvrdio da su SAD posvećene efikasnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju, nego i Kinu i da iščekuju razgovore u cilju izbjegavanja skupe trke u naoružanju", dodala je Bijela kuća.

Jedini sporazum SAD i Rusije o kontroli nuklearnog naoružanja koji je još na snazi je Novi START (Pakt o smanjenju strateškog naoružanja), koji ističe u februaru 2021. godine.

Na osnovu sporazuma Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obije zemlje smeju da imaju najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

Rusija je ranije ponudila da bude produženo važenje sporazuma Novi START, dok se Trampova administracija zalaže za novi pakt u kojem bi bila i Kina.

Moskva tu ideju opisuje kao nerealnu, pošto Peking odbija da pregovara o bilo kojem sporazumu koji bi doveo do smanjenja njenog nuklearnog arsenala, znatno manjeg od američkog i ruskog.

Preporučujemo za Vas