Obustavljen krivični postupak protiv Majkla Flina

Krivični proces protiv Flina obustavljen je iako je on priznao da je u januaru 2017. lagao FBI o razgovorima koje je vodio s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom
828 pregleda 0 komentar(a)
Flin, Foto: AP
Flin, Foto: AP

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je obustavilo krivični postupak protiv bivšeg savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina.

Proces protiv Flina je obustavljen pošto je Ministarstvo pravde, "poslije revizije svih činjenica i okolnosti tog slučaja" zaključilo da je intervju koji je Federalni istražni biro (FBI) obavio s njim "sproveden bez bilo kakve opravdane istražne osnove", navodi Asošiejted pres.

Proces protiv Flina, prvog savjetnika predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost, Bijela kuća je koristila za kritikovanje istrage miješanja Rusije u američke izbore 2016. koju je vodio specijalni savjetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler.

Muler je u toj istrazi zaključio da je rusko miješanje u izborni proces bilo "temeljno i sistematsko", ali nije otkrio postojanje zavjere između Rusije i Trampovog izbornog štaba koja bi bila krivično djelo.

Krivični proces protiv Flina obustavljen je iako je on priznao da je u januaru 2017. lagao FBI o razgovorima koje je vodio s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom.

Flin je 13. februara 2017. podnio ostavku na mjesto Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost pošto se saznalo da potpredsjedniku SAD Majku Pensu nije rekao istinu o kontaktima s Kisljakom, s kojim je razgovarao o američkim sankcijama Rusiji. Flin je s Kisljakom razgovarao prije stupanja na dužnost, odnosno prije Trampove inauguracije.

Tramp je brzo prokomentarisao objavu Ministarstva pravde u četvrtak i optužio zvaničnike administracije njegovog prethodnika Baraka Obame za napad na Flina.

"On je bio nevin čovjek. Nadam se da će oni (koji su ga napadali) platiti visoku cijenu", rekao je Tramp.

Bonus video: