Gutereš: Pandemija stvara cunami mržnje i ksenofobije

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost prema svim ljudima i obrazovne institucije da se usredsrede na "digitalnu pismenost"
320 pregleda 0 komentar(a)
U.N. Secretary-General Antonio Guterres 2020. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP), Foto: Salvatore Di Nolfi
U.N. Secretary-General Antonio Guterres 2020. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP), Foto: Salvatore Di Nolfi

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da pandemija koronavirusa nastavlja da stvara "cunami mržnje i ksenofobije" i apelovao na "sveopšti napor da se zaustavi govor mržnje na globalnoj ravni".

Šef UN je rekao da se netrpeljivost prema strancima može primijetiti i na internetu i na ulicama i dodao da su migranti i izbjeglice tretirani kao izvor virusa a potom im je uskraćen medicinski tretman.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost prema svim ljudima i obrazovne institucije da se usredsrede na "digitalnu pismenost".

On je takođe pozvao medije, a posebno "društvene medije", da "uklone rasističke, mizogene i druge štetne sadržaje", civilno društvo da pojača kontakt sa ugroženim ljudima i vjerske lidere da budu "model međusobnog poštovanja".

Generalni sekretar UN je istakao da Kovid-19 "nije briga ko smo, gdje živimo, u šta vjerujemo niti bilo šta po čemu se razlikujemo".

Njegov globalni apel za suzbijanje govora mržnje uslijedio je nakon poruke od 23. aprila, kada je pandemiju nazvao "ljudskom krizom koja ubrzo postaje kriza ljudskih prava".

Gutereš je tada upozorio da se tokom pandemije primjećuju nesrazmjerni efekti na određene zajednice, porast govora mržnje, ciljanje ranjivih grupa i rizici od pretjeranih bezbjednosnih reakcija koje potkopavaju zdravstvenu reakciju.

Bonus video: