Globalni pad turizma između 60 i 80 odsto, gubitak već oko 80 milijardi dolara

Procjene UNWTO kreću se od globalnog pada od 58 odsto ukoliko bi zabrane putovanja bile ukinute početkom jula, pad bi bio oko 70 odsto ako bi ograničenja bila ukinuta u septembru, a 78 odsto ukoliko bi ograničenja putovanja potrajala do kraja godine
2544 pregleda 0 komentar(a)
Prazan Trg Svetog Marka u Veneciji, Foto: AP
Prazan Trg Svetog Marka u Veneciji, Foto: AP

Podaci iz prvog kvartala ove godine govore da je broj turističkih dolazaka smanjen za 67 miliona, odnosno za 22 odsto.

Agencije Ujedinjenih nacija (UNWTO) saopštila je da je samo u martu broj turističkih dolazaka smanjen za 57 odsto, u vrijeme kada su mnoge zemlje već uvele ograničenja putovanja, i druge mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

UNWTO procijenio je da je finansijski gubitak globalnog turizma u prva tri mjeseca ove godine bio oko 80 milijardi dolara.

Agencija UN-a je navela i da to koliki će gubitak globalnog turizma biti u ovoj godini zavisi i od trenutka kada će biti ukinuta ograničenja putovanja i kada bi turistička privreda mogla da počne da se oporavlja.

Procjene UNWTO kreću se od globalnog pada od 58 odsto ukoliko bi zabrane putovanja bile ukinute početkom jula, pad bi bio oko 70 odsto ako bi ograničenja bila ukinuta u septembru, a 78 odsto ukoliko bi ograničenja putovanja potrajala do kraja godine.

Procjenjuje se da bi globalni turizam u ovoj godini mogao da izgubi između 850 miliona i 1,1 milijardu turističkih posjeta, finansijski gubitak bi bio između 910 miliona i 1,2 milijarde dolara, dok bi između 100 i 120 miliona radnih mjesta u turizmu bilo direktno ugroženo.

Bonus video: