Ubistvo nenaoružanog crnca izazvalo bijes

Incident je osuđen kao najnoviji slučaj u kojem bijelci ubiju crnca i prođu nekažnjeno
6434 pregleda 2 komentar(a)
Trenutak kada Ahmud Arberi pada na zemlju, Foto: AP
Trenutak kada Ahmud Arberi pada na zemlju, Foto: AP

Bivši policajac, bijelac, i njegov sin uhapšeni su u Džordžiji i optuženi za ubistvo nenaoružanog crnca, u događaju koji je izazvao buru u lokalnoj zajednici i među aktivistima za ljudska prava širom zemlje.

Gregori Mekmajkl (64) i njegov sin Trevis (34) upucali su 23. februara 25-godišnjeg Ahmuda Arberija u gradu Brunsvik.

Arberi je džogirao i bio je nenaoružan, a incident je snimio nepoznati očevidac iz automobila blizu mjesta događaja. Emitovanje snimka proteklih dana je izazvalo bijes aktivista, političara i slavnih ličnosti, koji su osudili incident kao najnoviji slučaj u kojem ubiju crnca i prođu nekažnjeno.

Na snimku se vidi kako Arberi trči niz uski put sa dvije trake i oko kamioneta Mekmajklovih, koji se zaustavio u desnoj traci. Dok Arberi prelazi put ispred kamioneta čuje se pucanj.

Potom se vidi kako se bori sa muškarcem koji drži dugo vatreno oružje dok drugi muškarac stoji u zadnjem dijelu kamioneta i maše revolverom. Čuju se još dva pucnja prije nego što se Arberi srušio na asfalt.

Tužilaštvo Džordžije je saopštilo da je Trevis Mekmajkl ispalio fatalni hitac.

Prema policijskom izvještaju, do kojeg je došao “Njujork tajms”, Gregori Mekmajkl, bivši policajac i istražitelj okružnog tužilaštva, rekao je detektivima da je incident počeo kada je iz dvorištva ugledao Arberija kao “vuče dupe” niz ulicu.

Mekmajkl je rekao policiji da je, pošto je sumnjičio Arberija za nekoliko nedavnih provala u komšiluku, sa sinom krenuo u potjeru kamionetom. Gregori Mekmajkl je nosio revolver “357 magnum”, a Trevis je bio naoružan sačmaricom.

Gregori Mekmajkl je rekao da je Arberi počeo da “nasilno napada” njegovog sina, boreći se sa njim oko sačmarice, što je natjeralo Trevisa da otvori vatru.

Prema pismu do kojeg je došao “Njujork tajms”, tužilac u Brunsviku je tvrdio da ne postoji razlog za hapšenje Mekmajklovih jer su legalno nosili vatreno oružje, da su imali pravo da jure osumnjičenog za provalu i da upotrijebe smrtnosnu silu da bi se zaštitili.

Bonus video: