Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda podržava ulazak Tajvana u SZO

Tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova (MOFA) objavilo je saopštenje za javnost kako bi izrazilo iskrenu zahvalnost na Pitersovoj čvrstoj podršci
441 pregleda 1 komentar(a)
Piters, Foto: AP
Piters, Foto: AP

Novozelandski ministar vanjskih poslova Vinston Piters, kako javlja Nju Zeland Herald, otvoreno je kontrirao zvaničnom Pekingu i javno podržao članstvo Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Tokom susreta sa novinarima, Piters je upitan podržava li članstvo Tajvana u SZO s obzirom na to da se Australija i SAD zalažu za njegovo učestvovanje u radu ove organizacije.

Piters je odgovorio: "Lično to sam uvijek podržavao. Morate imati svaku organizaciju na svijetu u SZO ako to ima smisla i ako ta zemlja doprinosi radu SZO".

Piters rekao da je podržavao ulazak Tajvana u SZO već 30 godina.

"U interesu međunarodnog zdravlja, je da svaka zemlja bude član SZO ako ona doprinosi poboljšanju zdravlja u svijetu. To je samo logika", rekao je Piters.

Istog dana tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova (MOFA) objavilo je saopštenje za javnost kako bi izrazilo iskrenu zahvalnost na Pitersovoj čvrstoj podršci.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da Tajvan pridaje veliku važnost prijateljstvu s novozelandskom vladom i svim njenim građanima, kao i "univerzalnim vrijednostima slobode, demokratije i ljudskih prava koje obje strane dijele".

Ministarstvo je obećalo da će Tajvan ubuduće nastaviti da širi razmjenu i saradnju s Novim Zelandom na raznim poljima, poput ekonomije, trgovine i kulture.

Međutim, premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern ostala je uzdržana u vezi sa podrškom svoje zemlje za uključivanje Tajvana u SZO, iako je priznala da je Novi Zeland u borbi protiv koronavirusa koristio upravo tajvanski model.

Bonus video: