Maduro: Uhapsili smo još trojicu plaćenika koji su pokušali invaziju

Navodno je zadatak "plaćenika" bio preuzeti kontrolu nad glavnim aerodromom u Karakasu, oteti Nikolasa Madura i prebaciti ga u Sjedinjene Države
2054 pregleda 0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Ariana Cubillos/AP, Ariana Cubillos/AP
Nikolas Maduro, Foto: Ariana Cubillos/AP, Ariana Cubillos/AP

Još trojica "plaćenika" uhapšena su u sklopu istrage o tajnom zadatku kojem je navodno cilj bio svrgnuti s vlasti venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Dosad ih je privedeno ukupno 34, kazao je Maduro.

"Danas smo uhapsilijoš trojicu plaćenika (...). Dosad ukupno 34. Tragamo za ostalima i sve ćemo ih privesti", rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji.

U sklopu ovog neuspjelog pokušaja 'invazije', koju je venecuelanski predsjednik uporedio s onom u Zalivu svinja na Kubi godine 1961., grupa muškaraca je avionima 3. i 4. maja stigla u Makuto, grad udaljen manje od sat vremena vožnje od Karakasa.

Dvojica bivših američkih vojnika, Luk Denman (34) i Ajran Beri (41) su u zatvoru. Optuženi su za "terorizam, zavjeru, trgovinu oružjem i udruživanje" kriminalaca, a prijeti im i opasnost od 30 godina zatvora.

Ostale osobe upletene u ovaj slučaj su državljani Venecuele.

Madurova vlada vjeruje da je njihov plan bio s vlasti svrgnuti aktuelnog predsjednika države kako bi se na njegovo mjesto postavio njegov protivnik Huan Gaido, kojega su Sjedinjene Države i mnoge druge države priznale kao privremenog predsjednika Venezuele.

Maduro je istakao da "glavnim zapovjednikom operacije" smatra američkog predsjednika Donalda Trumpa te vjeruje da je Gaido bio njegov učesnik.

Navodno je zadatak "plaćenika" bio preuzeti kontrolu nad glavnim aerodromom u Karakasu, oteti Nikolasa Madura i prebaciti ga u Sjedinjene Države.

Bonus video: