NEGIRAO TRAMPOVE TVRDNJE

Američki stručnjak tvrdi da virus neće nestati još dugo

Doktor Tom Inglesbi je u komentaru za američku TV "Foks njuz" ocijenio da je vjerovatno da je do sada zaražen samo mali procenat stanovništva, "tako da je većina i dalje podložna tom virusu"
2113 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: John Minchillo/AP/Beta
Ilustracija, Foto: John Minchillo/AP/Beta

Jedan od vrhunskih američkih stručnjaka za javno zdravlje kaže da će novi koronavirus biti prisutan još dugo, uprkos prošlonedjeljnoj tvrdnji predsednika Donalda Trampa da će "proći i bez vakcine".

Doktor Tom Inglesbi je u komentaru za američku TV "Foks njuz" ocijenio da je vjerovatno da je do sada zaražen samo mali procenat stanovništva, "tako da je većina i dalje podložna tom virusu".

Inglesbi je direktor Centra za zdravstvenu bezbjednost Medicinskog fakulteta Džons Hopkins - Blumberg.

On je rekao da je to "stvarno gadan virus", a da se ipak u SAD dovoljan broj ljudi ne testira, niti se traga za kontaktima onih koji su na testu pozitivni - za onima od kojih su se zarazili, ili za onima koje su mogli zaraziti.

Inglesbi je upozorio na opasnost od ponovog otvaranja preduzeća i vraćanja Amerikanaca aktivnostima "kao prije", što će dovesti do povećane "socijalne interakcije, bržeg širenja virusa i većeg broja zaraženih''.

Reagujući na Trampovu tvrdnju da će virus "jednostavno nestati", Inglesbi je rekao: "Ne, ovaj virus neće nestati. Nadajmo se da ćemo naučiti da živimo s njim i da ćemo moći da smanjimo rizik prenošenja. Ali taj virus će ostati kao problem u SAD i širom svijeta dok ne budemo imali vakcinu".

Preporučujemo za Vas