OSUĐUJU TURSKO VOJNO MIJEŠANJE U LIBIJU

Turska optužuje pet država da planiraju formiranje "saveza zla"

Ministri spoljnih poslova pet zemalja razgovarali su juče telefonom o o situaciji na istočnom Mediteranu, gdje Turska eksploatiše nalazišta gasa u kiparskim vodama, kao i situaciju u Libiji
2089 pregleda 0 komentar(a)
Vozilo turske vojske, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Vozilo turske vojske, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Turska je danas optužila Grčku, Kipar, Egipat, Francusku i Ujedinjene Arapske Emirate da žele da formiraju "savez zla" nakon što su ove zemlje izdale zajedničku deklaraciju u kojoj osuđuju politiku Ankare na istočnom Mediteranu i u Libiji.

Ministri spoljnih poslova pet zemalja razgovarali su juče telefonom o o situaciji na istočnom Mediteranu, gdje Turska eksploatiše nalazišta gasa u kiparskim vodama, kao i situaciju u Libiji.

Prošle godine Turska je sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju potpisala sporni sporazum o razgraničenju granice na moru kao i sporazum o vojnoj saradnji.

Turska smatra da su joj sporazumom garantovana ekonomska prava na veliki dio istočnog Sredozemnog mora i spriječava bilo kakav projekat u vezi gasa bez pristanka Ankare. 

Grčka i Kipar su protiv sporazuma za koji navode da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da se u toj oblasti krše njihova prava.

Pomenute države su u razgovoru navele i da sporazumom sa Libijom o vojnoj saradnji Turska krši međunarodno pravo i embargo UN na oružije u Libiji.

"Oštro osuđujemo tursko vojno miješanje u Libiju i pozivamo Tursku da potpunosti poštuje embargo UN na oružje i da zaustavi priliv stranih boraca iz Sirije u Libiju. Ovi događaji predstavljaju prijetnju stabilnosti libijskih susjeda u Africi, ali i u Evropi", navodi se u deklaraciji.

Turska je u svom odgovoru optužila Grčku i Kipar da izbjegavaju dijalog sa Turskom, a Egipat da ne štiti prava i interese svojih gradjana.

Optužila je i UAE da se pridružila ostalim državama samo zbog neprijateljstva sa Turskom, a Francusku da je zagovornik saveza.

"Pozivamo ove zemlje da postupaju u skladu sa zdravim razumom, međunarodnim zakonima i praksom. Mir i stabilnost u regionu mogu se uspostaviti iskrenim i istinskim dijalogom, a ne savezom zla", naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj u saopštenju.

Preporučujemo za Vas