Tajvanski ministar inostranih poslova: Nijesmo dio Kine

"Kina želi preuzeti Tajvan mirnim putem ako je to moguće, a vojnim ako je to nužno", rekao je Vu
598 pregleda 0 komentar(a)
Džozef Vu, Foto: AP
Džozef Vu, Foto: AP

Svjetski mediji ovih dana izvještavaju o navodnim namjerama Kine da borbu svjetske zajednice protiv Kovida 19 iskoriste za invaziju na Tajvan, sporno ostrvo koje funkcioniše kao samostalna država, ali bez međunarodnog suvereniteta i priznanja jer ga zvanični Peking smatra sastavnim dijelom svoje teritorije.

U intervjuu za američku Foks Njuz, Džozef Vu, ministar vanjskih poslova Tajvana, komentarišući spekulacije o mogućoj vojnoj invaziji Kine na ovo ostrvo, kaže kako Kina želi preuzeti Tajvan "mirnim putem ako je to moguće, a vojnim ako je to nužno".

"Mi se spremamo i za tu, vojnu opciju, iako smatramo da u vrijeme borbe sa epidemijom invazija na Tajvan nije način da se riješi problem sa Kovidom 19", pomalo cinično ocjenjuje Vu i dodaje:

"U Kini raste unutrašnje nezadovoljstvo i pritisak na predsjednika Sija tako da bi on izlaz iz te situacije mogao naći u invaziji na Tajvan! Međutim, Tajvan je demokratska država, koja ima svoju Vladu i mi ne želimo da bilo ko pomišlja a kamo li napadne Tajvan. Moram reći da Trampova administracija moralno i hrabro podržava Tajvan, a posebno cijenimo podršku koju su SAD spremne pružiti kroz mehanizma odbrane i oružanih snaga“.

Govoreći o borbi sa koronavirusom i optužbama dijela međunarodne zajednice na račun Kine i mogućeg prikrivanja informacija o stvarnom nastanku i razmjerama epidemije u Vuhanu krajem prošle godine, minsitar Vu je rekao da je za Tajvan najvažnije pitanje istražiti porijeklo koronavirusa.

"Samo kad budemo znali kako je sve počelo, moći ćemo da nađemo pravi način za rješavanje problema virusa. Kina trenutno još uvijek ne želi otkriti svijetu kako je sve počelo. Ali mnoge zemlje od Australije, preko nekih zemalja EU do SAD, traže da se istraže svi elementi priče oko Vuhana i nastanka virusa i epidemije. Mi podržavamo takve zahtjeve“.

Komentarišući protivljenje zvaničnog Pekinga da se Tajvanu dodijeli status posmatrača u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, posebno nakon što je imao ponajbolje rezultate u svijetu u borbi sa Kovidom 19 (svega 7 mrtvih u zemlji do 24 miliona stanovnika), ministar Vu kaže:

"Tajvan je već dugo isključen iz WHO-a i mislim da to nije ispravno. Gledajući pandemiju, da smo uspjeli rano otkriti situaciju i od SZO dobiti pravovremene podatke, siguran sam da bi posljedice bile manje i u tom smislu Tajvan, kao član SZO, može pomoći ostatku svijeta mnogo više nego trenutno. No, kineski izgovor je da je Tajvan dio njih, i da se jako dobro brinu o zdravstvenim potrebama Tajvana, što je čista laž. Pogledajte situaciju na Tajvanu: imamo demokratski izabranu vladu i imamo zdravstvene službe koje upravljaju zdravstvenim potrebama Tajvana. Dakle, Tajvan nije dio Kine i, kao rezultat, imamo isto pravo kao i svaka druga država da se prijavimo za učestvovanje u radu SZO. Nama je vrlo inspirativno da budemo dio SZO i da naša iskustva i podršku dijelimo sa svim drugim zemljama članicama“.

U tom konetkstu ministar Vu je izrazio zahvalnost državnom sekretaru SAD Majku Pompeu na podršci koju pruža u SZO na prihvatanju adekvatnog statusa Tajvana u toj organizaciji.

Bonus video: