FBI: Kineski hakeri pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini za koronu

U zajedničkom saopštenju se navodi da napori Kine predstavljaju "značajnu prijetnju" za zdravstveni, farmaceutski i istraživački sektor
1663 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2020. 18:49h

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstva za domaću bezbjednost upozorili su danas da hakeri koje podržava kineska vlada možda pokušavaju da ukradu rad američkih istraživača na razvoju vakcine i ljekova za koronavirus.

Te dvije agencija objavile su danas upozorenje o potencijalnoj prijetnji. Oni su izdali slično upozorenje ranije ovog mjeseca, prenosi AP.

U zajedničkom saopštenju se navodi da napori Kine predstavljaju "značajnu prijetnju" za zdravstveni, farmaceutski i istraživački sektor.

"Pokušaji Kine da cilja te sektore predstavljaju ozbiljnu prijetnju odgovoru naše zemlje na Kovid-19", navodi se u saopštenju.

Hakeri ali takođe i istraživači i studenti, su, prema američkoj administraciji, aktivni u krađi informacija unutar univerzitetskih instituta i javnih laboratorija gdje rade, prenosi Frans pres.

FBI i Agencija za sajber bezbjednost saopštili su da će objaviti tehničke detalje te prijetnje narednih dana i tražili su od organizacija da prijave bilo kakvu sumnjivu aktivnost.

Američke vlasti se već dugo žale da Kina koristi hakovanje da krade akademske i ekonomske podatke da bi podstakla svoju privredu. Ovo upozorenje izdato je u vrijeme kada rastu tenzije izmedju američke i kineske vlade oko porijekla pandemije i početnog kineskog odgovora na nju.

Bonus video: