Pentagon objavio izvještaje o susretima sa NLO, sumnja na rusko-kinesku špijunažu

Američko ministarstvo odbrane skinulo je prošlog mjeseca oznaku tajnosti sa video-snimaka koji dokumentuju vazdušne susrete vojnih pilota sa navodnim NLO
4760 pregleda 11 komentar(a)
Pentagon, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Pentagon, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Ažurirano: 14.05.2020. 14:21h

Pentagon je objavio tri osjetljiva izvještaja o susretima letjelica američkog ratnog vazduhoplovstva sa navodnim neidentifikovanim letećim objektima (NLO).

Izveštaji otkrivaju detalje o incidentima koji su ponovo zaokupili pažnju javnosti prošlog mjeseca, kada je američko ministarstvo odbrane skinulo oznaku tajnosti sa video-snimaka koji dokumentuju vazdušne susrete vojnih pilota sa navodnim NLO.

"Te letjelice su male, otprilike veličine kofera, srebrne ili bijele boje", navodi se u jednom izvještaju o incidentu koji se dogodio u martu 2014. godine.

Na video-snimku je prikazana neidentifikovana letjelica snimljena infracrvenom kamerom, koja se kreće velikom brzinom, uz snimak glasa pilota vojnog aviona F/A 18 koji je zapanjen brzinom kretanja NLO.

U ovom komentaru se ocjenjuje da bi to mogao biti i dron, dok se u drugom izvještaju sa komentarima navodi da je leteći objekat bio "bijele boje, malih dimenzija i bez oznaka", pa se ponovo zaključuje da je najverovatnije u pitanju dron.

Pentagon ocjenjuje da je moguće da su u pitanju dronovi kojima upravljaju "neprijateljske sile" kao što su Rusija ili Kina s ciljem prikupljanja obavještajnih podataka o američkim vojnim operacijama.

Predsjednik Tramp je bio iznenađen snimcima koje je vidio i zapitao se da li su autentični.

Američki Pentagon objavio je krajem aprila tri video-snimka na kojima se vidi kako se američki vojni piloti susreću sa, čini se, neidentifikovanim letećim objektima (NLO).

Snimci, sa kojih je prethodno skinuta oznaka povjerljivosti, prikazuju misteriozne letjelice bez krila koje lete hipersoničnim brzinama bez ikakvog pogona, a napravljeni su 2004. i 2015. godine.

Bonus video: