Masakr u porodilištu uzdrmao Avganistan

Zainab, koja je sedam godina pokušavala da zatrudni, u napadu je izgubila novorođenče
5650 pregleda 1 komentar(a)
Spasene bebe su prebačene u bolnicu “Ataturk”, Foto: AP
Spasene bebe su prebačene u bolnicu “Ataturk”, Foto: AP

Nakon što je godinama pokušavala da zatrudni, 27-godišnja Zainab je u utorak ujutro rodila dječaka u maloj bolnici na jugozapadu Kabula. Bila je presrećna i dječaku je dala ime Omid, što znači “nada”.

Sat prije nego što je sa porodicom trebalo da se vrati kući, u susjednu pokrajinu Bamijan, trojica napadača prerušeni u policajce upali su u porodilište i zapucali.

Zainab je pojurila iz toaleta kada je čula komešanje i onesvijestila se kada se vratila u sobu. Sedam godina je pokušavala da dobije dijete, devet mjeseci čekala da vidi sina, a samo četiri sata provela sa njim prije nego što ga ubili, piše Rojters.

Niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo 24 osobe, uključujući 16 žena i dvije bebe. Najmanje šest beba je izgubilo majke u napadu koji je uzdrmao čak i državu razorenu ratom i izmučenu višegodišnjim nasiljem militanata.

“Tokom više od 20 godina karijere, nisam vidio nešto ovako brutalno i jezivo,” izjavio je za Rojters doktor Hasan Kamel, direktor dječje bolnice “Ataturk” u Kabulu.

Rojters navodi da masakr, koji se desio istog dana kada je najamnje 32 ljudi poginulo u bombaškom napadu na sahrani u istočnoj provinciji Nangarhar, prijeti da podrije napredak ka mirovnim pregovorima između talibana i vlade Avganistana uz posredovanje SAD.

Predsjednik Ašraf Gani je osudio napad i naredio vojsci da pređe naofanzivnu umjesto defanzivne taktike koju je usvojila dok se američke trupe povlače iz zemlje.

Talibani, glavna militantna grupa, negirali su umiješanost u oba napada. Osumnjičen je i ogranak Islamske države, koji je priznao da stoji iza krvoprolića u Nangarharu.

Napad na bolnicu rizikuje i da dodatno poremeti zdravstveni sistem koji već posrće pod teretom izazova borbe protiv pandemije koronavirusa. Ljekari i sestre koji su preživjeli napad u bolnici kazali su da su u šoku i da će im biti teško da nastave da rade.

“Sinoć nisam spavala, strašne scene napada stalno mi prolaze kroz glavu,” kazala je babica Masuma Kurbanzada, koja je vidjela ubistva.

“Porodica mi od juče govori da prestanem da radim u bolnici i da ništa nije vrijedno mog života. Ali, neću se povući.”

Bonus video: